Нове всебічне генетичне дослідження вчених з’ясувало, що люди з більш високим рівнем психічного благополуччя з більшою ймовірністю проживуть довге й здорове життя, а певні життєві вподобання, як-от вживання деяких продуктів, зовсім можуть значною мірою сприяти цьому ефекту. Як не дивно, в центрі уваги вчених опинився звичайний сир, пише ScienceAlert.
Дослідження, проведене в Китаї та опубліковане в журналі Nature Human Behavior, провело генетичний аналіз мільйонів європейців, щоб встановити, що сир справді корисний не лише для нашого фізичного здоров’я. Цей висновок привернув особливу увагу наукового світу, адже ідея про те, що вживання звичайного сиру може сприяти здоровішому і довшому життю, приваблива для багатьох, а найголовніше — такий метод доступний більшості людей.
У дослідженні використовувалася менделівська рандомізація — метод, який дає змогу вченим зробити висновок про причинно-наслідковий зв’язок на основі даних спостережень, не вдаючись до клінічних випробувань. Проаналізувавши вісім різних наборів даних про населення Європи, що містили до 2,4 мільйона осіб, дослідники виявили, що краще психічне благополуччя, про яке свідчать такі показники, як задоволеність життям, настрій, невротизм і частота депресивних симптомів, потенційно пов’язане з довшим і здоровішим життям.
“Наше дослідження дає обнадійливі докази того, що поліпшення психічного благополуччя — це реальний шлях до здорового старіння, незалежно від соціально-економічного статусу людини”, — заявив професор Тяньге Ван, який є одним з авторів, і його колеги.
Сфокусувавшись на 33 людях з наданих європейських наборів даних, дослідники вивчили різні чинники, які можуть опосередковувати зв’язок між психічним благополуччям і здоровим старінням, включно з вибором способу життя, як-от паління, вживання ліків, фізичними характеристиками, як-от м’язова маса, та захворюваннями, включно з діабетом і раком.
Серед цих факторів значущим виявилося споживання звичайного сиру. Ті, хто вживав більше сиру та фруктів, мали вищі показники психічного благополуччя. Зокрема, споживання сиру позитивно позначалося на самооцінці здоров’я та тривалості життя на 3,67%. Це можна порівняти з негативним впливом паління (4,56 %) і напрочуд виявилося суттєвішим за позитивний ефект від вживання фруктів (1,96 %).
Найбільш значущим негативним фактором способу життя виявився надмірний перегляд телевізора, який вплинув на фактори старіння здоров’я на цілих 7,39 %.
Автори дослідження визнають, що взаємозв’язок психічного і фізичного здоров’я містить у собі складні взаємодії, які не може повністю відобразити жодне дослідження, саме по собі. Проте вони вважають, що їхня робота є ретельною і враховує багато потенційних чинників впливу в європейському контексті.
Вчені заявили, що їм необхідні подальші дослідження, щоб зрозуміти, чому вживання сиру має настільки помітний вплив на здорове старіння порівняно з іншими продуктами, наприклад фруктами. Деякі дослідження показують, що в помірних кількостях молочний жир може знижувати рівень холестерину і зменшувати ризик серцево-судинних захворювань і загальної смертності. Крім того, деякі види сиру можуть позитивно впливати на когнітивні функції та запускати дофамінові шляхи в мозку, сприяючи виникненню почуття задоволення.
Крім перспективних висновків цього дослідження, сам сир являє собою захоплюючий спектр переваг для здоров’я, а також цікавих особливостей. У Європі сир є основною частиною багатьох дієт, при цьому середній європеєць споживає близько 17,9 кг сиру на рік. Франція очолює групу з вражаючим 26,8 кілограма на душу населення на рік. Це високе споживання є не тільки культурною перевагою, а й пов’язане з прагненням до зміцнення організму. Наприклад, деякі сири, як-от гоуда та едам, містять вітамін К2, який пов’язаний з поліпшенням здоров’я серцево-судинної системи та міцності кісток.
Сир також може похвалитися багатьма незвичними представниками сімейства і цікавою історією його походження. Найдорожчий сир у світі, Пуле, виробляється з молока балканських ослиць і коштує близько 1000 доларів за кілограм. Ба більше, виробництво сиру датується більш ніж 7000 роками, з деякими стародавніми залишками сиру, знайденими в єгипетських могилах. У своєму первісному вигляді він і зовсім вироблявся як спосіб збереження молока. Цікавий і досить популярний також і швейцарський сир, отвори в якому створюються бактеріями, що вивільняють вуглекислий газ під час ферментації, процесі, який також сприяє його унікальному смаку.
Виходячи з опублікованих висновків, для тих, хто хоче подовжити своє довголіття і зміцнити фізичне і психічне здоров’я, включення невеликої кількості сиру в збалансовану дієту може бути корисним.
У Швейцарії церква задля експерименту замінила у сповідальні священника на цифровий аватар Ісуса. Завдяки штучному інтелекту він…
Як стало відомо, що в Україні пенсіонери можуть користуватися пільгами на сплату земельного податку, але вони не поширюються на…
Продукти першої необхідності помітно подорожчали під тиском інфляції та інших факторів, а деякі торгові точки…
Згідно з недавнім аналізом Financial Times, мобілізаційний резерв України становить близько 3,7 млн чоловіків віком від 25…
В Україні почастішали випадки штрафування водіїв вживаних автомобілів, привезених зі США. Причина криється в технічних…
Останніми днями схоже, що у Москві з'явилася ще одна божевільна звичка. Після вечірніх лякалок Путіна,…