Люди весь час пили не те вино: саме корисне роблять не з винограду

Усім відомо, що чорниці не тільки смачні, але також вважаються чимось на кшталт суперфуду. Ці ягоди багаті мікроелементами, такими як вітаміни та мінерали. Але вчені припустили, що користь від вживання чорниці насправді можна максимізувати, якщо правильно обробити ягоди. 

Ягоди чорниці також є антиоксидантом, а на думку деяких учених, вживання чорниці приносить користь для здоров’я людей, пише IFLScience. Однак обробка харчових продуктів іноді може змінити їхні поживні властивості, і дослідники з Університету Кордови спробували з’ясувати, чи спрацює це, якщо зробити з ягід вино.

Під час дослідження вчені використовували чорницю, зібрану в Уельві на півдні Іспанії. Ягоди подрібнили і додали в розчин цукру – загалом вийшло 8 літрів чорничного соку, до якого також додали невелику кількість дріжджів. Сік аналізували на концентрацію антиоксидантних сполук, а саме антоціанів, флавонолів, флаван-3-олів, дубильних речовин, вітаміну С, а також загальну антиоксидантну активність.

Потім сік розділили в рівних кількостях на 8 колб, розділених на дві групи, які нагрівали на водяній бані:

  • за 17,2°C;
  • за 21,1°C.

У кожній бані дві колби піддавалися лише частковому бродінню, отримуючи солодке вино, тоді як дві інші завершували бродіння, отримуючи сухе вино. Далі вчені взяли невелику кількість вина з кожної колби та проаналізували в ньому концентрацію та активність антиоксидантів, а потім порівняли їх із вихідним соком.

Результати показали, що чорничному вину вдалося зберегти деякі потенційні переваги фруктів – усі виготовлені вина, незалежно від різниці в температурі або часі ферментації, показали вищу антиоксидантну активність, ніж вихідний чорничний сік.

Автори дослідження також виявили, що різні умови приготування вина мали певний вплив на концентрацію окремих сполук. Наприклад, триваліший час ферментації призвів до зниження концентрації антоціанів, флавонолів і дубильних речовин, хоча рівень флаван-3-олу з часом фактично збільшився. Температура також, мабуть, мала певне значення: у вині, що зберігалося за вищої температури, було виявлено приблизно вдвічі менше вітаміну С, ніж у вині, ферментованому за нижчої температури.

Вчені дійшли висновку, що “виноробна чорниця максимізує користь плодів, але температура і час ферментації суттєво впливають на їхній склад”. На жаль, у дослідженні не враховувався смак вина, лише його потенційна користь для організму.

Ольга Степанова

Recent Posts

Сповідь без священника. У Швейцарії церква встановила цифровий аватар Ісуса

У Швейцарії церква задля експерименту замінила у сповідальні священника на цифровий аватар Ісуса. Завдяки штучному інтелекту він…

3 години ago

Забудьте про пільги: пенсіонерів зроблять ще біднішим – за що тепер змусять заплатити

Як стало відомо, що в Україні пенсіонери можуть користуватися пільгами на сплату земельного податку, але вони не поширюються на…

3 години ago

Грабіжницькі націнки: магазини штучно завищують ціни на основні продукти

Продукти першої необхідності помітно подорожчали під тиском інфляції та інших факторів, а деякі торгові точки…

3 години ago

Від мобілізації не втекти: дані, які важко заперечити – скільки українців ще призвуть

Згідно з недавнім аналізом Financial Times, мобілізаційний резерв України становить близько 3,7 млн ​​чоловіків віком від 25…

4 години ago

За американське авто можуть відібрати права: на що звернути увагу

В Україні почастішали випадки штрафування водіїв вживаних автомобілів, привезених зі США. Причина криється в технічних…

4 години ago

Відповідь обов’язково буде: у Москві брязкають зброєю, сиплють погрозами та лякають світ Путіним

Останніми днями схоже, що у Москві з'явилася ще одна божевільна звичка. Після вечірніх лякалок Путіна,…

4 години ago