Учені вважають, що наступна пандемія буде спричинена вірусом грипу

На думку провідних учених, грип є збудником, який, найімовірніше, спровокує нову пандемію в найближчому майбутньому.

Як пише The Guardian, за результатами міжнародного дослідження, результати якого опублікують найближчими вихідними, 57 % провідних експертів у галузі хвороб вважають, що причиною наступного глобального спалаху смертельного інфекційного захворювання стане штам вірусу грипу.

За словами Йона Салмантона-Гарсії з Кельнського університету, який проводив дослідження, це твердження ґрунтується на результатах багаторічних досліджень, які показали, що вірус грипу постійно еволюціонує і мутує.

“Щозими грип з’являється. Ці спалахи можна назвати маленькими пандеміями. Вони більш-менш контролюються, тому що різні штами, які їх викликають, недостатньо вірулентні – але не обов’язково буде так завжди”, – каже він.

Як повідомляє The Guardian, подробиці дослідження, у якому взяли участь 187 провідних учених, буде представлено на конгресі Європейського товариства клінічної мікробіології та інфекційних захворювань (ESCMID) у Барселоні найближчими вихідними.

Водночас, на думку 21 % експертів, які взяли участь у дослідженні, наступною після грипу найвірогіднішою причиною пандемії може стати невідомий поки що науці вірус, що отримав назву Disease X. Вони вважають, що наступну пандемію спричинить поки що не ідентифікований мікроорганізм, який з’явиться несподівано, як вірус Sars-CoV-2, що спричинив Covid-19, коли він почав заражати людей 2019 року.

Деякі вчені, як і раніше, вважають, що вірус Sars-CoV-2, як і раніше, становить загрозу: 15% вчених, які брали участь у дослідженні, назвали його найімовірнішою причиною пандемії в найближчому майбутньому. Інші смертоносні мікроорганізми, як-от віруси Ласса, Ніпах, Ебола і Зіка, були віднесені до серйозних глобальних загроз лише 1-2 % респондентів.

Водночас науковці також зазначають, що вакцини проти багатьох штамів грипу, включно з H5N1, уже розроблено, на відміну від ситуації з Covid-19, коли вакцину доводилося розробляти з нуля.

Ольга Степанова

Recent Posts

Зеленський виступив проти перемир’я з Росією на час літніх Олімпійських ігор

Президент України Володимир Зеленський виступив проти перемир'я з Росією на час літніх Олімпійських ігор у…

46 хв. ago

У Німеччині пропонують збивати російські ракети над Західною Україною з території країн НАТО

Депутати Бундестагу Німеччини з партії канцлера Олафа Шольца вважали за можливе захистити небо України з…

52 хв. ago

Антикорупціонера Шабуніна звинуватили у привласненні авто для фронту

Відомий антикорупціонер Віталій Шабунін, якого звинувачують в ухиленні від військової служби, використовує в особистих цілях…

3 години ago

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

5 години ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

6 години ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

6 години ago