Найкорисніший овоч у світі: цей недорогий продукт містить найцінніші речовини для організму

Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США визначив найкорисніший овоч у світі.

Це помідори. Напевно, всім подобаються соки, салати, супи і соуси з цього соковитого смачного овоча. Окрім чудових смакових властивостей, помідори мають неоціненну користь для нашого здоров’я. Розповідаємо, чому помідори є найкориснішими овочами та як їх правильно вживати.

Яка поживна цінність помідорів

Згідно з даними клініки Клівленда (США), сирий помідор містить ключові поживні речовини у таких кількостях:

  • 17 грамів вітаміну С, що становить 19% добової норми, рекомендованої для дорослих;
  • 10 мікрограмів вітаміну K — це 8% добової норми;
  • 296 міліграмів калію — 6% добової норми;
  • 19 мікрограмів фолієвої кислоти — 5% добової норми.

Також помідори містять два види найпотужніших амінокислотних сполук – лікопен і бета-каротин, які борються з вільними радикалами, що пошкоджують ДНК.

Яка користь помідорів для організму людини

  • Помідори запобігають хворобі на рак. Завдяки вмісту сильних антиоксидантів помідори нівелюють ризик утворення ракових клітин в організмі. Вживання помідорів попереджає захворювання на рак серця, простати та кишківника. Антиоксидант лікопен найкраще засвоюється з термічно оброблених овочів – соку, томатної пасти, супу та кетчупу.
  • Помідори покращують роботу головного мозку. Томатний сік за вмістом корисних речовин перевищує навіть цитрусові соки. Лікарі рекомендують пити його усім, хто хоче підвищити активність мозку та зміцнити свій імунітет.
  • Помідори допомагають схуднути. Через вміст клітковини овочі добре насичують, тому після вживання томатного супу чи легкого салату з помідорами довго не хотітиметься їсти. Таке харчування зовсім не шкодитиме фігурі, адже на 100 грамів продукту припадає лише 24 ккал.
  • Помідори корисні для покращення метаболізму та належної роботи щитоподібної залози. Через вміст йоду овочі налагоджують правильне функціонування цих систем організму, запобігаючи ожирінню печінки.
  • Підтримують здоров’я шкіри. Через вміст вітаміну С помідори сприяють виробленню колагену. Ця білкова сполука відповідає за молодість та пружність шкіри, еластичність зв’язок та хрящової тканини.

Як правильно вживати помідори

  1. Суп та салати з помідорів варто вживати з оливковою олією, яка підсилюватиме смак та користь овочів.
  2. У страви та напої з помідорами замість перцю й солі краще додавати зелень – петрушку та кріп.
  3. Заморожені помідори містять в рази більше вітамінів та поживних речовин, ніж консервовані. Тому на зиму краще запасатися свіжими замороженими овочами.
Ткаченко Валентина

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

2 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

15 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

25 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

37 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

53 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

53 хв. ago