Хліб на заквасці: ТОП-5 переваг для здоров’я

Хліб, виготовлений із ферментованої закваски - продукт, у якому тісто природним чином підіймається завдяки газу, що виділяється під час бродіння зерна.

Закваска – це культура дріжджів і корисних бактерій, які зустрічаються у природі і можуть бродити протягом приблизно п’яти днів, розповів портал “Знаїмо“.

Натомість технологія виготовлення багатьох класичних видів хліба передбачає застосування пекарських дріжджів для приготування тіста.

Хліб на заквасці завдяки ферментації і корисним бактеріям є одним з найздоровіших варіантів. Ще краще, якщо він також випікається з цільнозернового борошна.

Поживна цінність

Борошно або його суміш, що використовуються для приготування закваски, впливає на профіль макроелементів готового хліба.

100 грамів (приблизно дві скибочки) хліба на заквасці містять близько 230 ккал; 7,8 грама білка; 0,7 грама жирів; 47 грамів вуглеводів; 2,9 грама клітковини; 0,81 грама солі.

Корисні впливи для здоров’я

Підтримує здоров’я кишківника

Хоча корисні мікроби у заквасці, як правило, втрачаються під час процесу випікання, клітковина і рослинні сполуки-поліфеноли стають біодоступнішими. Вони є важливим джерелом живлення для корисних мікробів у кишківнику.

Допомагає контролювати рівень цукру у крові

Процес ферментації і високий вміст клітковини роблять цей хліб корисним для тих, хто має підвищений рівень цукру у крові, запобігаючи стрімким стрибкам глюкози.

Зменшує ризик серцево-судинних захворювань

Як правило, дієти з високим вмістом клітковини пов’язані з меншим ризиком атеросклерозу судин і патології серця. Хліб на заквасці пропонує додаткові переваги завдяки процесу ферментації, і вони посилюються при використанні цільнозернового житнього борошна.

Краще засвоєння поживних речовин

Традиційна закваска проходить повільний процес ферментації, результатом якого є підвищення біодоступності вітамінів і мінералів у хлібі. Під час цього процесу також розщеплюється білок (включаючи глютен), що полегшує його засвоєння.

Переваги у поживній цінності

Результати одного з досліджень демонструють, що процес ферментації покращує біодоступність клітковини і мінералів. Серед іншого, це пов’язано з розщепленням фітинової кислоти, яка міститься у зернах.

Кому не можна вживати хліб на заквасці

Тим, хто дотримується безглютенової дієти, наприклад, хворим на целіакію, не можна вживати хлібу, який виготовлений із застосуванням заквасок із пшениці, жита, ячменю чи інших зерен, що містять глютен. У харчуванні людей з целіакією слід використовувати борошно без глютену.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Найкращі сімейні кросовери з пробігом вартістю до $25 000

Придбання кросовера з пробігом — це чудова можливість отримати практичний і надійний автомобіль за привабливою…

4 хв. ago

Як стилізувати светр: 5 нестандартних образів для осені

Осінь — пора, коли стильні багатошарові луки стають основою гардеробу. Це час, коли можна поєднувати…

18 хв. ago

Майже 25% українських біженців не бачать себе в Україні після війни: опитування

Українські біженці у Європі роблять складний вибір: повертатися додому чи залишатися на новому місці. Опитування,…

28 хв. ago

Десятки квартир і дорогі авто: стало відомо про розкішне життя лікарів Вінницької МСЕК

Корупційні скандали у медико-соціальній експертизі не обмежуються лише Хмельниччиною. Журналісти видання OBOZ.UA виявили значні статки…

36 хв. ago

НАТО порівняли з феміністками, які не знають, що робити далі

НАТО, яке колись було символом сили та єдності, сьогодні більше схоже на організацію, що заблукала…

44 хв. ago

Стало відомо, коли Україна востаннє переведе годинники на зимовий час у 2024 році

27 жовтня 2024 року стане історичною датою для всіх українців. Це буде останній раз, коли…

1 годину ago