Хліб на заквасці: ТОП-5 переваг для здоров’я

Хліб, виготовлений із ферментованої закваски - продукт, у якому тісто природним чином підіймається завдяки газу, що виділяється під час бродіння зерна.

Закваска – це культура дріжджів і корисних бактерій, які зустрічаються у природі і можуть бродити протягом приблизно п’яти днів, розповів портал “Знаїмо“.

Натомість технологія виготовлення багатьох класичних видів хліба передбачає застосування пекарських дріжджів для приготування тіста.

Хліб на заквасці завдяки ферментації і корисним бактеріям є одним з найздоровіших варіантів. Ще краще, якщо він також випікається з цільнозернового борошна.

Поживна цінність

Борошно або його суміш, що використовуються для приготування закваски, впливає на профіль макроелементів готового хліба.

100 грамів (приблизно дві скибочки) хліба на заквасці містять близько 230 ккал; 7,8 грама білка; 0,7 грама жирів; 47 грамів вуглеводів; 2,9 грама клітковини; 0,81 грама солі.

Корисні впливи для здоров’я

Підтримує здоров’я кишківника

Хоча корисні мікроби у заквасці, як правило, втрачаються під час процесу випікання, клітковина і рослинні сполуки-поліфеноли стають біодоступнішими. Вони є важливим джерелом живлення для корисних мікробів у кишківнику.

Допомагає контролювати рівень цукру у крові

Процес ферментації і високий вміст клітковини роблять цей хліб корисним для тих, хто має підвищений рівень цукру у крові, запобігаючи стрімким стрибкам глюкози.

Зменшує ризик серцево-судинних захворювань

Як правило, дієти з високим вмістом клітковини пов’язані з меншим ризиком атеросклерозу судин і патології серця. Хліб на заквасці пропонує додаткові переваги завдяки процесу ферментації, і вони посилюються при використанні цільнозернового житнього борошна.

Краще засвоєння поживних речовин

Традиційна закваска проходить повільний процес ферментації, результатом якого є підвищення біодоступності вітамінів і мінералів у хлібі. Під час цього процесу також розщеплюється білок (включаючи глютен), що полегшує його засвоєння.

Переваги у поживній цінності

Результати одного з досліджень демонструють, що процес ферментації покращує біодоступність клітковини і мінералів. Серед іншого, це пов’язано з розщепленням фітинової кислоти, яка міститься у зернах.

Кому не можна вживати хліб на заквасці

Тим, хто дотримується безглютенової дієти, наприклад, хворим на целіакію, не можна вживати хлібу, який виготовлений із застосуванням заквасок із пшениці, жита, ячменю чи інших зерен, що містять глютен. У харчуванні людей з целіакією слід використовувати борошно без глютену.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У Польщі відбувається хвиля масових звільнень – ЗМІ

Кількість звільнених працівників у Польщі продовжує зростати. Про це пише газета Dziennik Gazeta Prawna. Експерти говорять про…

1 хв. ago

Бог шлюбу: Японець має 4 дружин, 2 коханок і 10 дітей

36-річний Рюта Ватанабе з північної префектури Хоккайдо, Японія, вирішив побудувати сімейне життя, яке кидає виклик…

32 хв. ago

Lufthansa отримала рекордний штраф за дискримінацію єврейських пасажирів

Авіакомпанія Lufthansa опинилася в епіцентрі скандалу після звинувачень у дискримінації, коли групі єврейських пасажирів відмовили…

38 хв. ago

Осінні канікули скасовано: деякі школярі залишаються без відпочинку

Українська система освіти опинилася під серйозним тиском через війну та енергетичну кризу, що змусило деякі…

42 хв. ago

Українці масово скуповують авто зі США: у тренді Tesla та Ford

Український ринок вживаних авто переживає справжній бум — у 2024 році американські машини стали особливо…

50 хв. ago

Російське судно «Григорій Ловцов» перекинулося біля берегів Сахаліну

У російській Сахалінській області чергова катастрофа на воді — вантажне судно «Григорій Ловцов», яке транспортувало…

55 хв. ago