Хліб на заквасці: ТОП-5 переваг для здоров’я

Хліб, виготовлений із ферментованої закваски - продукт, у якому тісто природним чином підіймається завдяки газу, що виділяється під час бродіння зерна.

Закваска – це культура дріжджів і корисних бактерій, які зустрічаються у природі і можуть бродити протягом приблизно п’яти днів, розповів портал “Знаїмо“.

Натомість технологія виготовлення багатьох класичних видів хліба передбачає застосування пекарських дріжджів для приготування тіста.

Хліб на заквасці завдяки ферментації і корисним бактеріям є одним з найздоровіших варіантів. Ще краще, якщо він також випікається з цільнозернового борошна.

Поживна цінність

Борошно або його суміш, що використовуються для приготування закваски, впливає на профіль макроелементів готового хліба.

100 грамів (приблизно дві скибочки) хліба на заквасці містять близько 230 ккал; 7,8 грама білка; 0,7 грама жирів; 47 грамів вуглеводів; 2,9 грама клітковини; 0,81 грама солі.

Корисні впливи для здоров’я

Підтримує здоров’я кишківника

Хоча корисні мікроби у заквасці, як правило, втрачаються під час процесу випікання, клітковина і рослинні сполуки-поліфеноли стають біодоступнішими. Вони є важливим джерелом живлення для корисних мікробів у кишківнику.

Допомагає контролювати рівень цукру у крові

Процес ферментації і високий вміст клітковини роблять цей хліб корисним для тих, хто має підвищений рівень цукру у крові, запобігаючи стрімким стрибкам глюкози.

Зменшує ризик серцево-судинних захворювань

Як правило, дієти з високим вмістом клітковини пов’язані з меншим ризиком атеросклерозу судин і патології серця. Хліб на заквасці пропонує додаткові переваги завдяки процесу ферментації, і вони посилюються при використанні цільнозернового житнього борошна.

Краще засвоєння поживних речовин

Традиційна закваска проходить повільний процес ферментації, результатом якого є підвищення біодоступності вітамінів і мінералів у хлібі. Під час цього процесу також розщеплюється білок (включаючи глютен), що полегшує його засвоєння.

Переваги у поживній цінності

Результати одного з досліджень демонструють, що процес ферментації покращує біодоступність клітковини і мінералів. Серед іншого, це пов’язано з розщепленням фітинової кислоти, яка міститься у зернах.

Кому не можна вживати хліб на заквасці

Тим, хто дотримується безглютенової дієти, наприклад, хворим на целіакію, не можна вживати хлібу, який виготовлений із застосуванням заквасок із пшениці, жита, ячменю чи інших зерен, що містять глютен. У харчуванні людей з целіакією слід використовувати борошно без глютену.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Це абсолютно нова ракета: Путін розповів більше про свій “Орєшнік”

Ракета "Орєшнік", якою Росія вдарила по Дніпру 21 листопада, є абсолютно новою розробкою, а не…

2 хв. ago

ТЦК чатують на кордоні: чи можуть вручити повістки при перетині

Під час воєнного стану в Україні багато військовозобов’язаних стикаються з питанням, чи можуть їм виписати…

9 хв. ago

В Одесі поліцейський вистрілив у голову колеги після застілля з нагоди підвищення на посаді

У Київському районному відділі поліції Одеси після корпоративного застілля поліцейський-розвідник вистрілив у колегу. Про це…

18 хв. ago

Як Верховна Рада витрачатиме мільярди у 2025 році: відрядження та оренда житла для депутатів у пріоритеті

Верховна Рада вже планує, скільки грошей їй потрібно на 2025 рік. Комітет схвалив проект бюджету,…

27 хв. ago

Бригади стануть корпусами: Генштаб готує нову структуру для ЗСУ

Українська армія готується до серйозних змін. Генеральний штаб ЗСУ працює над реформою, яка pvsybnm традиційну…

35 хв. ago

Стінка на стінку: На Закарпатті працівники ліцею та батьки учнів влаштували масову бійку

Мирна буденність у Свалявському будівельному ліцеї на Закарпатті перетворилася на поле бою, де, схоже, хтось…

46 хв. ago