Хліб, виготовлений із ферментованої закваски - продукт, у якому тісто природним чином підіймається завдяки газу, що виділяється під час бродіння зерна.
Закваска – це культура дріжджів і корисних бактерій, які зустрічаються у природі і можуть бродити протягом приблизно п’яти днів, розповів портал “Знаїмо“.
Натомість технологія виготовлення багатьох класичних видів хліба передбачає застосування пекарських дріжджів для приготування тіста.
Хліб на заквасці завдяки ферментації і корисним бактеріям є одним з найздоровіших варіантів. Ще краще, якщо він також випікається з цільнозернового борошна.
Борошно або його суміш, що використовуються для приготування закваски, впливає на профіль макроелементів готового хліба.
100 грамів (приблизно дві скибочки) хліба на заквасці містять близько 230 ккал; 7,8 грама білка; 0,7 грама жирів; 47 грамів вуглеводів; 2,9 грама клітковини; 0,81 грама солі.
Підтримує здоров’я кишківника
Хоча корисні мікроби у заквасці, як правило, втрачаються під час процесу випікання, клітковина і рослинні сполуки-поліфеноли стають біодоступнішими. Вони є важливим джерелом живлення для корисних мікробів у кишківнику.
Допомагає контролювати рівень цукру у крові
Процес ферментації і високий вміст клітковини роблять цей хліб корисним для тих, хто має підвищений рівень цукру у крові, запобігаючи стрімким стрибкам глюкози.
Зменшує ризик серцево-судинних захворювань
Як правило, дієти з високим вмістом клітковини пов’язані з меншим ризиком атеросклерозу судин і патології серця. Хліб на заквасці пропонує додаткові переваги завдяки процесу ферментації, і вони посилюються при використанні цільнозернового житнього борошна.
Краще засвоєння поживних речовин
Традиційна закваска проходить повільний процес ферментації, результатом якого є підвищення біодоступності вітамінів і мінералів у хлібі. Під час цього процесу також розщеплюється білок (включаючи глютен), що полегшує його засвоєння.
Переваги у поживній цінності
Результати одного з досліджень демонструють, що процес ферментації покращує біодоступність клітковини і мінералів. Серед іншого, це пов’язано з розщепленням фітинової кислоти, яка міститься у зернах.
Кому не можна вживати хліб на заквасці
Тим, хто дотримується безглютенової дієти, наприклад, хворим на целіакію, не можна вживати хлібу, який виготовлений із застосуванням заквасок із пшениці, жита, ячменю чи інших зерен, що містять глютен. У харчуванні людей з целіакією слід використовувати борошно без глютену.
Як стало відомо, план мобілізації контрактників віком 18–24 роки провалився з тріском — замість очікуваних…
На пляжі в штаті Орегон (США) знайшли моторошну рибу із глибин так званої "сутінкової зони" океану. Виявлений…
Goldman Sachs попереджає, що долар може впасти, оскільки агресивні тарифи та уповільнення зростання США підривають довіру інвесторів…
Влада Казахстану заборонила проводити ходи "Безсмертний полк" на 9 травня, звернули увагу росЗМІ. Причиною назвали…
Жителька Запоріжжя Суле Рамат розповіла у TikTok, що стала жертвою абсурдної ситуації: її помилково поставили на військовий…
Українці мають право сплатити адміністративний штраф за іншу особу, навіть якщо та відмовляється це робити.…