Як швидко свіжі овочі стають марними і чи є користь у заморожених

Зі зростанням вартості життя дехто з нас змінює власні звички в супермаркетах, щоб заощадити, особливо коли мова йде про овочі. Заморожені овочі часто дешевші, але дехто може вважати, що свіжі – корисніші.

Не можна заперечувати, що хрусткі свіжі овочі дуже смачні, але їхній рівень поживних речовин може бути не таким високим, як ви думаєте. Одразу після того, як їх зірвали, овочі починають втрачати свої поживні речовини. Це відбувається тому, що коли їх збирають, то відокремлюють від джерела поживних речовин. Щоб зберегти життя, клітини овочів дихають частіше, що, в свою чергу, може призвести до втрати поживних речовин. Це також може статися через окислення, коли овочі піддаються впливу кисню під час зберігання та переробки, йдеться в науково-популярному матеріалі IFLScience.

Свіжі овочі VS заморожені: де більше вітамінів

Але в цьому і полягає велике застереження щодо поживності свіжих овочів – все залежить від того, як швидко після збору врожаю ви їх з’їсте. В ідеалі, щоб отримати максимальну користь від свіжих овочів, їх потрібно з’їсти протягом кількох днів. Після того, як їм виповниться чотири, п’ять або сім днів, це вже зовсім інші овочі, наполягають вчені.

Заморожені ж овочі, як правило, мають більший вміст поживних речовин, оскільки вони швидко заморожуються після того, як були зібрані. Проте є припущення, що в заморожених овочах може бути менше вітаміну С, який виконує безліч корисних функцій в організмі і, як відомо, запобігає цинзі. Це тому, що заморожені овочі бланшують – процес, який передбачає швидке ошпарювання овочів у киплячій воді або парі, а потім їх швидке охолодження.

Вважається, що бланшування допомагає запобігти втраті смаку й кольору, який іноді з’являється у заморожених продуктах. Це відбувається шляхом інактивації ферментів в овочах, чого не можна досягти лише заморожуванням. Однак вітамін С також може руйнуватися під впливом тепла, а значить зникати зі свіжих овочей. Після заморожування подальших втрат може і не бути.

Заморозка зберігає вітамін С

Дослідження 2015 року, що вивчало збереження вітамінів у восьми різних фруктах і овочах, не виявило суттєвих відмінностей у вмісті вітаміну С між свіжими та замороженими шпинатом, морквою, горохом і броколі. Заморожені кукурудза та стручкова квасоля навіть мали вищий рівень вітаміну С, ніж їхні свіжі аналоги. Це, на думку авторів, пояснюється швидшим руйнуванням вітаміну у свіжих овочах.

Вищезгадане дослідження показало, що в цілому вміст вітамінів у заморожених овочах порівнянний, а іноді навіть вищий, ніж у свіжих. Проте в загальній схемі речей будь-які відмінності не мають значення: жоден продукт не є кращим за інший, а будь-який овоч кращий, ніж відсутність овочів взагалі.

Овочі = здоровий раціон

Овочі багаті на клітковину, вітаміни та мінерали, вони покращують травлення, підтримують імунну систему та заряджають енергією. Тож, якщо ви вагаєтесь між свіжими та замороженими овочами, обирайте те, що найкраще підходить для вас – з фінансової точки зору, з міркувань зручності чи просто для задоволення ваших смакових рецепторів.

Ольга Степанова

Recent Posts

США і Туреччина готують багатомільярдну угоду в сфері оборони

Віце-президент Торгової палати США Близького Сходу, Центральної Азії та Туреччини Дженніфер Міель заявила, що між…

5 години ago

Часів Яр: ЗСУ контратакували та вибили росіян з частини міста

ЗСУ вибили російські війська з мікрорайону «Канал» під час контратаки під Часов Яром, пише видання…

5 години ago

В Кремлі прокоментували ордери на арешт Герасимова та Шойгу

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков прокоментував видані Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордери на арешт Сергія…

6 години ago

Україна готова виконати вимоги Угорщини

Україна готова задовольнити вимоги Угорщини щодо нацменшин у рамках євроінтеграції. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр із…

6 години ago

Терміни для оновлення даних ТЦК продовжувати не будуть: що відомо

Військовозобов'язані українці під час мобілізації в Україні у нормальному темпі оновлюють військово-облікові дані. Найбільша кількість оновлень…

8 години ago

Матюкатися корисно: психологи розкрили несподівані переваги лайки

Зазвичай нецензурну лайку вважають недоречною та поганою звичкою, але це може бути корисним для психічного здоров'я. Хоча матюки…

8 години ago