Пташиний грип може передаватися від диких птахів до людини — нове дослідження

Нове дослідження західних вчених вказує на можливість прямої передачі пташиного грипу людині від диких перелітних птахів, які щороку переносять небезпечні віруси на тисячі кілометрів. Як повідомляє The Telegraph, раніше вважалося, що віруси H5, які розносять птахи, заражають спочатку свійських птахів та ссавців, а вже потім передаються людині. Однак останнє дослідження, опубліковане в Nature Communications, змінило це уявлення.

Пряма загроза від міграції птахів

Дослідження показало, що люди можуть заразитися вірусом H5 безпосередньо від диких птахів. Це перший науковий звіт, який вказує на зв’язок між міграцією перелітних птахів і можливою передачею вірусу людині. Зокрема, дослідження охопило 2000 осіб у малайзійському штаті Сабах, з яких 1% мали сліди впливу вірусів H5.

Міграційні шляхи і ризики зараження

Науковці зауважили, що люди, які мали антитіла до вірусу H5, проживали в радіусі 10 кілометрів від місць зупинок перелітних птахів, які мігрують Східно-Азіатським Австралазійським шляхом. Цей маршрут щорічно перетинають понад 50 мільйонів водоплавних птахів, і Малайзія є важливим пунктом їхньої зупинки. Оскільки ці міграційні шляхи проходять через густонаселені регіони, ризик передачі вірусу зростає.

Антитіла у людей, що мешкають біля міграційних маршрутів

Дослідження ґрунтувалося на аналізі зразків крові, зібраних у 2015 році, і показало, що в організмах людей, які мешкали поряд із міграційними точками зупинки птахів, вже виробилися антитіла до вірусів H5. Це свідчить про те, що попередні зараження могли мати місце.

Суперечки щодо висновків

Проте вірусолог Меріон Купманс з Erasmus MC у Роттердамі зазначила, що висновки дослідження можуть бути передчасними. Вона підкреслила, що для підтвердження цієї гіпотези необхідно більше даних, особливо про наявність вірусу H5 серед свійської птиці, яка також може бути джерелом зараження у “зонах ризику”.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

4 години ago

Щоб домогтися свого, вони підуть на все: найхитріші знаки зодіаку

Так, іноді хитрість допомагає досягти своєї мети та уникнути купи неприємностей. Однак ці знаки зодіаку…

4 години ago

15-річна американка прочитала книгу Достоєвського і застрелила свою матір

"Ти колись бачила труп?" – такими моторошними словами 14-річна Карлі Грегг зустріла свою подругу після того,…

4 години ago

Модні шапки на осінь, зиму: що буде в тренді 2024-2025

З кожним днем стає все холодніше, зима вже близько, пора вибирати модну шапку. Дизайнери, як…

5 години ago

Повістки в Україні отримують ті, хто мають відстрочку і заброньовані: що робити

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів,…

5 години ago

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара-монстра – фото

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара. Про це пише Need To Know. Моторошну істоту помітили в…

5 години ago