Абсолютне зло: стало відомо, яка ковбаса найшкідливіша для організму

Корисної ковбаси не буває. Навіть більше, немає ковбаси, яка була б абсолютно нешкідливою. Є лише така, що може завдати організму більшої або меншої шкоди. Медики розповіли, який вид ковбас найшкідливіший для людей.

Народна мудрість: усе, що корисно, те не смачно, а все, що смачно, те шкідливо. Наочним прикладом цього постулату є ковбаса. Завдяки різноманітним харчовим добавкам і хитрим технологіям приготування, виріб, якому так далеко до відбірного м’ясного продукту, як неандертальцю до космосу, вабить гурманів, немов наркотик.

Насправді ж тільки дуже дорогі сорти ковбас виготовляються із м’яса. Та й ті фабрикують за такою технологією, що вся користь від м’яса зводиться нанівець. Решту ж роблять із чого завгодно. Ось далеко не повний перелік компонентів, що входять до складу ковбасних виробів: кісткове борошно, яєчна шкаралупа, панірувальні сухарі, соя, жир, сіль, нітрити та різноманітні підсилювачі смаку.

Якщо додати до цієї таблиці Менделєєва ще й шкідливі технології приготування, то вийде справжня “бомба уповільненої дії” для організму, кажуть медики. Вся різниця лиш у тому, що одна така “бомба” може вибухнути раніше, а інша трохи згодом.

Отже, гастроентерологи склали своєрідну градацію шкідливості ковбас: від найменш шкідливої до найшкідливішої.

Варена ковбаса

Її відносять до тих, які шкодять найменше. Попри те, що вона також містить у собі все, що завгодно, такий вид ковбаси піддається найменшій термічній обробці. А це вже непогано.

Ліверна ковбаса

Раніше така ковбаса вважалась навіть корисною, адже її виготовляли з печінки. Але тепер туди йдуть усілякі субпродукти, обрізь сала і взагалі те, що не потрапило до більш дорогих ковбас. Та якби тільки це! Там також використовують загусники, консерванти та інші шкідливі інгредієнти.

Копчена ковбаса

Доволі шкідливий продукт. При копченні в ній утворюються різні хімічні сполуки, які, накопичившись в організмі, можуть стати спусковим механізмом серцево-судинних захворювань, хвороб шлунку і легень та навіть спровокувати онкологічні захворювання.  

Сирокопчена ковбаса

Такі ковбаси містять у собі найбільше м’яса. Та водночас у них багато жиру. Крім того, вони буквально нашпиговані натрієвими сполуками, спеціями та всілякими канцерогенами, які подовжують строк придатності такого виробу. Адже зазвичай такі ковбаси коштують найдорожче, і їх “не розмітають” із вітрини за один день.

Напівкопчена ковбаса

Саме такі ковбаси – найшкідливіші з усіх. Адже їх спочатку варять, потім смажать, а після того ще й коптять. Переоцінити вміст канцерогенів у такому виробі неможливо. Отже така ковбаса – це суцільна шкода. І її краще взагалі не купувати.

…Їжте овочі зі свого городу. І залишайтеся здорові.

Ольга Степанова

Recent Posts

Дає 170 тис. кубометрів газу на добу: в Україні запустили ще одну потужну свердловину

Україна видобуватиме більше власного газу завдяки запуску нової газової свердловини, вже п’ятнадцятої від початку року на цьому…

8 хв. ago

В Офісі Зеленського-Єрмака вже вдруге хочуть звільнити Буданова

В Офісі президента (ОП) хочуть замінити керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова на "більш…

16 хв. ago

Туристка випила горілку в популярному хостелі та “осліпла”: за два дні до цього там померли 6 людей

Британська туристка розповіла, що вона тимчасово "осліпла" після того, як випила "безкоштовну горілку" в популярному…

27 хв. ago

Найпопулярніші сумки 2025 року: на що треба звернути увагу

Готуючись до нового сезону, варто звертати увагу не лише на вбрання, але й на аксесуари,…

36 хв. ago

Новий рік буде вегетеріанський: як змінилися ціни на курятину та свинину перед початком зими

М'ясо - той продукт, який має бути в раціоні у кожного для нормального функціонування всього…

44 хв. ago

Портрет українців у Польщі: головні характеристики

Національний банк Польщі опублікував розгорнутий звіт про іммігрантів з України, які перебувають у країні. У…

51 хв. ago