Не порожня загроза: експерт розповіла, чому варто побоюватися епідемії віспи мавп

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила віспу мавп надзвичайною ситуацією в галузі суспільної охорони здоров’я, що викликає міжнародну заклопотаність, у зв’язку зі збільшенням кількості випадків захворювання в Демократичній Республіці Конго (ДРК), багатьох сусідніх країнах і виявлення цієї хвороби в Європі. Ця заява покликана активізувати глобальні заходи у відповідь, що сприятимуть розповсюдженню вакцин і діагностичних засобів для запобігання подальшому хаотичному поширенню вірусу. Однак багато людей досі не знають, що за небезпека маячить на глобальному горизонті і чому всі так переполошилися через неї, пише The Conversation.

Хоча ситуація й викликала тривогу, ВООЗ поки що не класифікує віспу як пандемію, а прагне запобігти її розвитку до таких глобальних масштабів через раннє втручання, згадуючи гіркий досвід нещодавнього спалаху COVID-19, каже професорка Райна Макінтайр, головна наукова співробітниця Національної ради зі здоров’я та медичних досліджень Австралії (NHMRC), керівниця програми з біобезпеки в Інституті Кірбі, Австралія.

Віспа мавп — це вірусна інфекція, симптоми якої включають лихоманку, головний біль, біль у м’язах і характерний висип. Вірус ендемічний у деяких регіонах центральної та західної Африки, де він існує в організмі тварин і може передаватися людині. Нещодавній спалах у ДРК був особливо важким і здебільшого був пов’язаний зі смертоноснішим новим штамом вірусу, смертність від якого сягає вже 10%.

Ця ситуація змусила ВООЗ і Африканські центри з контролю і профілактики захворювань оголосити тривогу високого рівня. У ДРК одночасно спостерігаються дві епідемії віспи: одна з них пов’язана з важчим штамом, а інша — з менш важким варіантом, який раніше поширився на багато країн у 2022 році. Відсутність повсюдного імунітету у зв’язку з припиненням вакцинації проти віспи понад 40 років тому погіршила ситуацію, зробивши населення планети вразливішим до цих спалахів, пояснює Макінтайр. Незважаючи на наявність ефективних вакцин, їхнє поширення в ДРК було обмежене, що сприяло триваючій кризі в галузі громадської охорони здоров’я.

Останнім часом поширення віспи вийшло за межі ДРК і охопило сусідні країни, такі як Руанда і Бурунді, а також інші регіони Східної Африки, включно з Кенією та Угандою. Таке розширення географічного ареалу хвороби викликало побоювання, що вірус може потрапити на інші континенти, як це сталося 2018 року, коли він поширився з Нігерії до Великої Британії. І немов підтверджуючи їх, зовсім недавно вірус виявили вже в Європі.

Низький потенціал тестування в ДРК ще більше ускладнює зусилля з моніторингу та контролю вірусу, оскільки більшість випадків захворювання залишаються непідтвердженими лабораторними дослідженнями. У заяві ВООЗ наголошується на нагальній необхідності боротьби зі спалахом у його поточному географічному джерелі для запобігання глобальному поширенню. Для цього необхідно посилити епіднагляд, збільшити поширення вакцин і забезпечити ефективний зв’язок із громадською охороною здоров’я для боротьби з дезінформацією, каже Макінтайр. Крім того, міжнародне співтовариство має зосередитися на забезпеченні рівного доступу до профілактичних заходів, особливо в бідних регіонах, які найбільше постраждали від вірусу, вважає вона.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

8 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

17 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

24 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

29 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

36 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

46 хв. ago