Волонтерить і займається спортом: 100-річна жінка дала три поради для довголіття

Барбара Флейшман – колекціонерка творів мистецтва і членкиня ради директорів багатьох нью-йоркських культурних установ. Нещодавно вона відзначила свій 100-річний ювілей, але, як і раніше, бере участь у заходах і займається спортом.

В інтерв’ю Business Insider вона поділилася трьома звичками, які допомогли їй прожити таке довге й активне життя.

Бути зайнятою і постійно вчитися

У будинку для літніх людей, де зараз перебуває Флейшман, вона продовжує організовувати культурні заходи та бесіди для своїх співмешканців. Флейшман також продовжує навчатися в центрі для людей похилого віку.

В одному з досліджень 2016 року було встановлено, що постійна зайнятість, або наявність великої кількості справ і невеликої кількості вільного часу, пов’язана з поліпшенням пізнавальних здібностей у людей похилого віку, а також з поліпшенням пам’яті та швидшим опрацюванням інформації.

Згідно з іншим дослідженням, навчання з віком може допомогти зберегти когнітивні функції та уповільнити погіршення просторових навичок і пам’яті.

Робити вправи

За її словами, в дитинстві Флейшман не була “схиблена на фізичних вправах”, але зараз вона почала займатися з персональним тренером, щоб поліпшити рівновагу, і “взяла це на озброєння”.

Бути у формі – очевидний спосіб збільшити тривалість життя, а підтримання рівноваги – важлива складова цього процесу, оскільки воно допомагає запобігти падінню. Автори дослідження, проведеного 2022 року, виявили, що у людей старше 50 років менше шансів померти протягом 10 років, якщо вони можуть стояти на одній нозі понад 10 секунд, і дійшли висновку, що погана рівновага є показником коротшої тривалості життя.

Міцні стосунки

Вважається, що міцні стосунки є ключем до довголіття. Одне з досліджень показало, що ймовірність того, що жінки, які ведуть активне соціальне життя, доживуть до 85 років, на 41% вища, ніж у тих, хто був ізольований.

Дослідження також показують, що люди похилого віку, які займаються волонтерською діяльністю, частіше бувають фізично і психічно здоровими, більш щасливими і задоволеними.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стефанчук анонсував у Раді кадрові питання: хоче повноцінних міністрів, а не тимчасових

На одному з найближчих пленарних засідань парламент може призначити нових посадовців на актуальні вакансії у…

2 хв. ago

Зеленський хоче домовитися про мир з РФ по моделі “зернового коридору”

Війну в Україні не вирішить ідея, яка полягає у тому, щоб вона віддала свої території…

5 хв. ago

Затримали авто і “впаяли” штраф на 34 тисячі: в Україні водій поплатився за популярне порушення

На Чернігівщині інспектори зупинили вантажівку, яка значно перевищувала допустимі вагові норми. Водій поплатився за це чималим…

7 хв. ago

Чому поліція вирішила відновити справу про смерть Меттью Перрі

Кілька місяців тому з'явилася інформація, що розслідування смерті Меттью Перрі відновлюється через пів року (нагадаємо, актора не…

11 хв. ago

Деякі чоловіки повинні повторно пройти ВЛК у липні: хто та чому

Чоловіки, яким встановлено інвалідність, повинні оновити свої військово-облікові дані. Проте це не потрібно робити в…

13 хв. ago

Україна поб’є рекорд погоди по Європі – прогноз синоптиків на 1 липня

У понеділок, 1 липня, в Україні буде невелика хмарність. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що в цей…

16 хв. ago