У небезпеці розумні люди: вчені з’ясували нову причину розвитку алкоголізму

Нещодавнє дослідження Південно-Західного медичного центру показало, що школярі з вищим IQ, хоч як би парадоксально це звучало, з більшою ймовірністю стануть помірними або тяжкими пияками в дорослому житті. Хоча в отриманих результатів є свої нюанси, загальна картина, що складається, може змусити багатьох із побоюванням ставитися до таких напоїв, пише New York Post.

Опублікована в журналі Alcohol and Alcoholism наукова робота, в якій використовували дані понад 8 000 учасників Вісконсинського поздовжнього дослідження, показала, що ймовірність помірного або важкого вживання алкоголю збільшується на 1,6 % за підвищення IQ на один пункт. Доктор Е. Шервуд Браун, старший автор дослідження, пояснив, що хоча IQ не диктує майбутню поведінку, він може впливати на соціальні чинники, які сприяють звичці пити.

У дослідженні помірне вживання алкоголю визначалося як вживання до 29 напоїв на місяць для жінок і до 59 для чоловіків, а важке — як вживання понад 30 напоїв для жінок і понад 60 для чоловіків. Учасники повідомили про свої пристрасті до алкоголю у віці 53 і 65 років, що дало змогу отримати уявлення про довгострокову структуру його споживання. Дослідники припустили, що люди з вищим IQ можуть зазнавати більшого стресу, пов’язаного з роботою, або мати більше соціальних можливостей для вживання алкоголю, що сприяє їхньому активнішому випиванню.

Джейм Палка, доцент психіатрії та співавторка дослідження, зазначила, що дохід відіграє роль у цьому взаємозв’язку, оскільки люди з високим IQ зазвичай заробляють більше і мають більший доступ до соціального середовища, де вживається алкоголь. Попри кореляцію із загальним рівнем споживання, дослідження показало, що люди з вищим IQ рідше вдаються до повального пияцтва, яке визначається як вживання п’яти і більше напоїв за один присід.

Також були відзначені гендерні відмінності в поведінці алкоголіків: чоловіки відзначали більше епізодів повального пияцтва, ніж жінки. Хоча зв’язок між IQ і споживанням алкоголю є очевидним, дослідники наголошують на необхідності вивчення інших соціальних та екологічних чинників, які можуть опосередковувати цей зв’язок. Зв’язок між професіями з високим рівнем стресу і високим рівнем доходу та підвищеним споживанням алкоголю дає потенційне пояснення спостережуваним тенденціям.

Ці результати узгоджуються з ширшими дослідженнями про те, як соціально-економічні чинники впливають на звички вживання алкоголю. Люди з вищим рівнем доходу, особливо ті, хто працює в умовах високого стресу, частіше вживають алкоголь у громадських місцях. Національний інститут здоров’я США також повідомив, що професіонали, зайняті на відповідальних посадах, часто стикаються з підвищеним соціальним тиском, що змушує їх вживати алкоголь на заходах і зборах “для зняття стресу”.

Романчук Микола

Recent Posts

Важкий день для Землі: до планети наблизилися відразу три астероїди

14 жовтня повз Землю пролетіли відразу три астероїди, про що повідомили вчені з NASA. Один…

6 хв. ago

Учням заплатять за успіхи у школі: можна отримувати до 3000 гривень

У Коломиї вирішили відзначити найкращих учнів місцевих ліцеїв, нагороджуючи їх стипендіями. З вересня по травень…

12 хв. ago

Без іспитів і черг: водіям дозволили керувати вантажівками без нових прав

У зв'язку з воєнним станом, запровадженим в Україні у лютому 2022 року, українське суспільство зіткнулося…

14 хв. ago

Стосується ухилянтів: штрафи від ТЦК заберуть з рахунків примусово — пояснення Мін’юсту

Міністерство юстиції України пояснило механізм стягнення штрафів, накладених Територіальними центрами комплектування (ТЦК) за ухилення від…

22 хв. ago

Українська енергосистема взимку: назвали критичну межу температури

Українська енергетична система готова до зими лише за умови відносно теплої погоди. Про це повідомив…

30 хв. ago

Вибори в США: Трамп перемагає Гарріс на достроковому голосуванні у деяких штатах

За даними нових опитувань, кандидат у президенти США Дональд Трамп має невелику перевагу над Камалою Гарріс за кількістю виборців,…

45 хв. ago