ТОП-3 причини, чому лосось може бути шкідливим для здоров’я

Лосось часто рекомендують додавати в раціон, особливо тим, хто контролює свою вагу. Однак навіть фахівці з харчування визнають, що, попри значну користь цієї риби, є певні ризики, через які не варто вживати її надто часто або у великих кількостях.

Під назвою «лосось» зазвичай маються на увазі кілька видів риби, серед яких сьомга, горбуша, кета, нерка та кижуч. Всі ці види характеризуються яскравим кольором м’яса, насиченим смаком і високою поживною цінністю. Основною перевагою лососевих риб є високий вміст корисних жирних кислот омега-3. Крім того, вони є джерелом вітамінів А і В, які допомагають зберегти молодість і пружність шкіри. Також лосось містить денну норму вітаміну D, необхідного для здоров’я кісток, а також для належної роботи ендокринної та імунної систем. Крім того, риба багата на білки, вітаміни та мінерали, які сповільнюють процеси старіння організму.

Проте, є кілька суттєвих недоліків. Лососеві риби, особливо червоні сорти, мають схильність накопичувати ртуть і важкі метали в організмі. Це загальна проблема для більшості видів риб, але експерти відзначають, що риби з білим м’ясом накопичують менше шкідливих речовин, ніж червоні.

Ще один нюанс полягає у взаємодії риб’ячого жиру з деякими лікарськими засобами, зокрема антикоагулянтами — препаратами, що гальмують згортання крові. Якщо часто вживати лосося разом з такими ліками, це може призвести до ризику кровотечі або погіршення стану шлунково-кишкового тракту.

Також не варто забувати, що лосось часто вживають у копченому або солоному вигляді, і ці методи приготування передбачають велику кількість солі. Це особливо небезпечно для людей, які мають схильність до гіпертонії.

Попри ці недоліки, лосось корисний для серцево-судинної системи, тому дієтологи рекомендують вживати його три рази на тиждень. Однак радять робити це помірковано, бажано у запеченому вигляді, щоб мінімізувати потенційні ризики для здоров’я.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Кава лилася зі стелі: сильна турбулентність розкидала пасажирів і їжу по всьому літаку

Рейс AC19 авіакомпанії Air Canada, що прямував з Ванкувера до Сінгапуру, потрапив у надзвичайно сильну…

3 хв. ago

Слідство знайшло у голови хмельницького МСЕК мільйони у польських банках

У справі щодо незаконного збагачення голови Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) та депутата облради…

9 хв. ago

Безбатьківщина та багатоженство? Що чекає на Україну за подальшої мобілізації

Україна вже 965 днів мужньо відбиває російську агресію, але з кожним днем дедалі більше виникають…

43 хв. ago

Уперше за пів сотні років. Лише за два дні на Сахару обрушилася річна кількість опадів (відео)

Пустеля Сахара — одне з найбільш посушливих місць на Землі, але у вересні північний захід регіону…

56 хв. ago

Google підключає ШІ до атомної енергії:  7 реакторів забезпечать потужність 500 МВт

Компанія Google зробила рішучий крок у напрямку енергетичної революції, оголосивши про підписання першої в світі…

1 годину ago

Путін може вкрасти ціле покоління українських дітей через слабкість Заходу, — The Telegraph

Російська агресія проти України принесла неймовірні страждання українському народу, проте найбільш вразливою частиною населення стали…

1 годину ago