Назвали овоч, що знижує ризик раку та серцевих захворювань

Вчені з Семфордського університету з’ясували, що вживання моркви тричі на тиждень значно підвищує рівень каротиноїдів у шкірці. Ці речовини знижують ризик розвитку раку і серцевих захворювань.

Про це повідомляє Health News із посиланням на онлайн-платформу NUTRITION 2024, де результати дослідження будуть опубліковані з першого по друге липня.

В експерименті взяли участь 60 молодих людей. Їх розділили на три групи. Протягом чотирьох тижнів перша група перекушувала шматочками яблук сорту Гренні Сміт (контрольна група), друга – молодою морквою (в кількості, що дорівнює 100 грамам на порцію). Третя група приймала полівітамінну добавку, що містить бета-каротин, а четвертій групі було доручено їсти молоду моркву і одночасно вживати вітамінний комплекс.

До і після експерименту вчені оцінювали рівень каротиноїдів в шкірі кожного добровольця. Каротиноїди — це фітонутрієнти, які надають червоний, помаранчевий і жовтий кольори багатьом фруктам і овочам. Більш високий рівень каротиноїдів в організмі, який передбачає активне споживання яскравої рослинної їжі, корелює з підвищенням антиоксидантного захисту, зниженням ризику серцевих захворювань і деяких видів раку, а також поліпшенням здоров’я шкіри та імунної функції.

Результати показали, що три порції дитячої моркви на тиждень в якості перекусу сприяли значному збільшенню концентрації каротиноїдів в шкірці. Поєднання моркви з полівітамінами ще більше підвищило рівень цих фітонутрієнтів.

Вчені прийшли до висновку, що правильні харчові звички ефективно забезпечують організм життєво важливими поживними речовинами і покращують здоров’я. Згідно з результатами дослідження, для зниження ризику розвитку раку і серцево-судинних захворювань можна внести невелику зміну в свій раціон – збільшити споживання моркви і вибрати добавки для посилення ефекту.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Українців можуть примусово позбавити прав на свою ж землю: що задумали “слуги народу”

Кабінет Міністрів схвалив законопроект про врегулювання примусового тимчасового позбавлення права користування землею для будівництва об'єктів…

2 хв. ago

Чоловіки знайшли законний спосіб виїхати за кордон: повертаються не всі

В Україні триває воєнний стан та мобілізація, в рамках яких чоловікам мобілізаційного віку без відповідних…

11 хв. ago

Ув’язнені зможуть законно виїжджати з колоній: Кабмін схвалив проєкт закону

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт, згідно з яким в Україні деяким ув’язненим можуть дозволити на певний…

19 хв. ago

Літатимуть без пілотів: у США вертольоти Black Hawk отримають “роботизований мозок”

Компанія Sikorsky, що входить до складу Lockheed Martin, отримала грант у розмірі 6 мільйонів доларів…

29 хв. ago

Обрали новий еталон чоловічої краси: як виглядає найпривабливіший чоловік у світі

34-річний британський актор Аарон Тейлор-Джонсон, який активно розглядається як потенційний кандидат на роль Джеймса Бонда,…

46 хв. ago

Розлючена Кейт Міддлтон поставила ультиматум принцу Вільяму на початку стосунків

Кейт Міддлтон висунула принцу Вільяму ультиматум після "неприйнятної" поведінки. Про це пише Mirror. Їхня історія кохання почалася…

52 хв. ago