Помідори – це не просто смачно, а ще й дуже корисно. Цей овоч багатий калієм, вітаміном С і антиоксидантами, які мають протизапальні властивості. Портал VerywellHealth поясни, чому корисно помідори.
Зазначається, один сирий помідор середнього розміру містить приблизно 22 калорії та менше 1 г жиру. Він має низький глікемічний індекс, містить лише 6 мг натрію та 3 г цукру. А в одному сирому помідорі – близько півсклянки води, що робить його чудовим продуктом для зволоження.
Видання назвало 5 причин їсти помідори.
1. Підтримують здоров’я серця
Один середній помідор містить приблизно стільки ж калію, як і банан. Цей мікроелемент є життєво важливим для того, щоб серце могло скорочуватися та розширюватись, а також для розслаблення кровоносних судин.
Крім того, помідори містять потужний антиоксидант лікопен. Це пігмент, завдяки якому плоди мають червоний колір. А для людини вона знижує ризик серцевих захворювань та смертності від них.
2. Допомагають відновитись після фізичних вправ
Калій, магній і фтор, що містяться в помідорах, допомагають зменшити біль у м’язах та втому після тренування. Магній життєво важливий для скорочення м’язів, тому використовуючи помідори до або після тренування, ви поповните його запаси. Вода, якої багато у помідорах, зменшує рівень дегідратації після фізичних навантажень.
Плоди також мають протизапальну дію завдяки вітаміну С, який також сприяє відновленню після тренувань.
3. Захищають від деменції
Дослідження показало, що люди, які споживали більше калію та менше натрію, мали кращі когнітивні функції. В іншому дослідженні розглядалося, як каротиноїди – антиоксиданти, що фарбують овочі у червоний колір, – впливають на здоров’я мозку в довгостроковій перспективі. Дослідники виявили, що люди з високим рівнем лютеїну та зеаксантину в крові, які присутні у варених помідорах, мали нижчі показники деменції.
4. Допомагають контролювати рівень цукру у крові
Помідори мають низький глікемічний індекс, тому допомагають уникнути різкого підвищення рівня цукру на крові. Вміст клітковини у помідорах також впливає на рівень глюкози та роботу кишківника.
Нарингенін – поліфенол, що міститься в цитрусових і помідорах, – теж має протидіабетичні властивості. Вчені вивчали це переважно на тваринах, але подальші дослідження можуть показати, як сполуки, що містяться в помідорах, можуть допомогти у лікуванні діабету та людей.
5. Сприяють здоров’ю шкіри, волосся та нігтів
Помідори містять хлорогенову кислоту – сполуку, яка стимулює вироблення колагену. Вітамін С та А, які є у сирих помідорах, можуть допомогти покращити зовнішній вигляд шкіри, волосся та нігтів.