Нове дослідження показало, що щоденне вживання підсолоджених напоїв може суттєво підвищити ризик розвитку раку порожнини рота. Вчені з Університету Вашингтона проаналізували дані понад 160 000 жінок і з’ясували, що ті, хто випиває хоча б один солодкий напій на день, мають у п’ять разів вищий ризик розвитку цього виду онкології. Про це пише Daily Mail.
У роботі, опублікованій у JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, під керівництвом професора Бріттані Барбер, дослідники спостерігали 124 випадки раку порожнини рота за 30 років.
Головні висновки:
Науковці припускають, що надлишок цукру створює сприятливе середовище для розвитку ракових клітин, оскільки стимулює хронічні запальні процеси.
Крім онкологічних ризиків, солодкі газовані напої та інші підсолоджені продукти вже давно пов’язують із:
Лікарі наголошують, що рання діагностика є критично важливою. До симптомів раку порожнини рота можуть належати:
Фахівці радять обмежити споживання підсолоджених напоїв, адже це значно знижує ризики розвитку небезпечних ускладнень. Також важливо регулярно проходити стоматологічні огляди, які можуть допомогти вчасно виявити перші ознаки хвороби.
Українці нерідко виявляють невідповідності між реальним споживанням та сумою у платіжці за газ. При цьому…
«Чи зможете ви протриматися 72 години без сторонньої допомоги?» — з таким питанням тепер звертаються…
Російську співачку Аллу Пугачову, яка засудила війну проти України, почали цілеспрямовано "зачищати" з телеефірів. Під…
25 березня ВРУ ухвалила оновлену версію законопроекту № 9549, на який раніше наклав вето президент. Цей…
Міністерство фінансів України представило законопроєкт, який зобов'яже громадян платити 10% податку з доходів, отриманих через…
Національний банк України планує запровадити низку нових правил для банківських переказів, які мають підвищити прозорість…