Несподівана токсичність. У жіночих тампонах виявили важкі метали

Нещодавнє дослідження викликало серйозне занепокоєння з приводу безпеки тампонів — одного з найпоширеніших менструальних засобів у всьому світі.

Дослідження Каліфорнійського університету в Берклі виявило наявність у тампонах токсичних металів, таких як миш’як і свинець. Це дослідження стало першим випадком, коли вчені виміряли вміст важких металів у цих продуктах, пише Neoscope.

Дженні А. Ширстон, докторант кафедри громадської охорони здоров’я Каліфорнійського університету в Берклі та провідний автор дослідження, заявила: “Викликає занепокоєння той факт, що ми виявили концентрацію всіх металів, на які ми проводили тестування”. Аналіз, опублікований у журналі Environment International, проводився спільно з вченими з Колумбійського університету і включав вивчення 14 марок тампонів. Серед 16 різних виявлених хімічних речовин, включно з кадмієм, міддю, залізом, ртуттю і нікелем, дослідження показало, що жодна категорія тампонів не показала нижчий рівень вмісту всіх або більшості металів.

Тампони — одні з найпоширеніших менструальних засобів у всьому світі Фото: Unsplash

Результати показали, що в органічних тампонах концентрація свинцю була нижчою, ніж у неорганічних, але рівень миш’яку був вищим. Автори дослідження припускають, що ці метали могли потрапити в тампони різними шляхами, наприклад, унаслідок забруднення бавовни з джерел довкілля: повітря, вода і ґрунт, або внаслідок промислових процесів, коли хімічні речовини можуть бути додані як антибактеріальні засоби, відбілювачі або пігменти.

Ширстон наголосила на необхідності подальших досліджень, закликавши до проведення додаткових вивчень і поліпшення регулювання. “Я б хотіла закликати людей підтримувати більше досліджень і ставити більше запитань про це, щоб спробувати зробити аналіз менструальних товарів і менструації пріоритетними”, — сказала вона в інтерв’ю. Наразі хімічні випробування тампонів не є обов’язковими згідно із законом ні в Сполучених Штатах, ні в Європі, і це прогалина, про яку йдеться в дослідженні.

Тим, хто занепокоєний цими результатами, вчені пропонують закликати виробників менструальної продукції до поліпшення маркування та прозорості. “Було б цікаво побачити, як громадськість закликає до цього”, — додала Ширстон, виступаючи за підвищення стандартів безпеки.

Дослідження показали, що вплив важких металів, таких як свинець і миш’як, може мати серйозні наслідки для здоров’я, включно з репродуктивними проблемами і підвищеним ризиком розвитку раку. Зусилля з регулювання та моніторингу цих хімічних речовин у споживчих товарах, особливо тих, які використовуються в інтимних місцях, мають вирішальне значення для здоров’я населення”.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров’я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік зіткнувся з ведмедем, залізши до його лігва: чим це закінчилося (відео)

Сербський блогер зняв на відео момент, коли він зіткнувся з ведмедем, залізши в його лігво.…

7 хв. ago

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

15 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

23 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

31 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

39 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

47 хв. ago