Без сильних побічних ефектів: психоделічні препарати унікальним чином впливають на літніх людей

Використання психоделічних препаратів для лікування різних захворювань стає дедалі популярнішим. У новому дослідженні вчені з’ясували, що люди похилого віку зовсім сприймають їх інакше, ніж інші.

Нещодавнє дослідження вчених засвідчило, що психоделічні препарати приносять літнім людям таку саму користь, як і молодим людям, незважаючи на те, що люди похилого віку відчувають менш інтенсивний безпосередній ефект від їхнього вживання.

Дослідження, опубліковане в American Journal of Geriatric Psychiatry, виявило потенціал серотонінергічних психоделіків, таких як псилоцибін, ЛСД і ДМТ, у лікуванні афективних симптомів, хоча досі літніх людей практично не брали до уваги в подібних дослідженнях.

“Психоделічні речовини знову викликають інтерес, насамперед завдяки їхньому швидкому та стійкому позитивному впливу на самопочуття серед різних клінічних груп населення, — каже Лоренцо Паскіні, доцент кафедри неврології Інституту нейронаук імені Вайля UCSF та автор дослідження, — Однак досі мало досліджень проводили серед людей похилого віку. Поставити це питання вкрай важливо”.

Дослідження, проведене під керівництвом Ханнеса Кеттнера з Імперського коледжу Лондона, передбачало вживання психоделічних препаратів і заповнення анкет через певні проміжки часу. У ньому взяли участь 62 особи похилого віку, віком 60 років і старше, і відповідна група з 62 молодих людей. Первинний результат вимірювали за допомогою Ворик-Единбурзької шкали психічного благополуччя (WEMWBS).

Результати показали значне поліпшення психічного благополуччя у літніх людей, порівнянне з більш молодими учасниками. Пасквіні зазначив, що літні люди повідомили про схожі переваги, незважаючи на те, що відчували до 50% меншу інтенсивність гострого психоделічного ефекту.

Кеттнер додав, що в літніх людей із психіатричними діагнозами в анамнезі спостерігалося ще більше зростання показників самопочуття, що свідчить про значну користь для людей з уже наявними психічними захворюваннями. Однак до недоліків дослідження можна зарахувати його спостережливий характер і упередженість вибірки щодо високоосвічених, білих учасників.

Отримані результати підкреслюють необхідність подальших досліджень впливу психоделіків на літніх людей у різних умовах і популяціях. У майбутніх дослідженнях слід вивчити довгострокову стабільність поліпшення самопочуття і психосоціальні механізми, пов’язані з цим.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров’я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

39 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

41 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

42 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

53 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

55 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

56 хв. ago