Без сильних побічних ефектів: психоделічні препарати унікальним чином впливають на літніх людей

Використання психоделічних препаратів для лікування різних захворювань стає дедалі популярнішим. У новому дослідженні вчені з’ясували, що люди похилого віку зовсім сприймають їх інакше, ніж інші.

Нещодавнє дослідження вчених засвідчило, що психоделічні препарати приносять літнім людям таку саму користь, як і молодим людям, незважаючи на те, що люди похилого віку відчувають менш інтенсивний безпосередній ефект від їхнього вживання.

Дослідження, опубліковане в American Journal of Geriatric Psychiatry, виявило потенціал серотонінергічних психоделіків, таких як псилоцибін, ЛСД і ДМТ, у лікуванні афективних симптомів, хоча досі літніх людей практично не брали до уваги в подібних дослідженнях.

“Психоделічні речовини знову викликають інтерес, насамперед завдяки їхньому швидкому та стійкому позитивному впливу на самопочуття серед різних клінічних груп населення, — каже Лоренцо Паскіні, доцент кафедри неврології Інституту нейронаук імені Вайля UCSF та автор дослідження, — Однак досі мало досліджень проводили серед людей похилого віку. Поставити це питання вкрай важливо”.

Дослідження, проведене під керівництвом Ханнеса Кеттнера з Імперського коледжу Лондона, передбачало вживання психоделічних препаратів і заповнення анкет через певні проміжки часу. У ньому взяли участь 62 особи похилого віку, віком 60 років і старше, і відповідна група з 62 молодих людей. Первинний результат вимірювали за допомогою Ворик-Единбурзької шкали психічного благополуччя (WEMWBS).

Результати показали значне поліпшення психічного благополуччя у літніх людей, порівнянне з більш молодими учасниками. Пасквіні зазначив, що літні люди повідомили про схожі переваги, незважаючи на те, що відчували до 50% меншу інтенсивність гострого психоделічного ефекту.

Кеттнер додав, що в літніх людей із психіатричними діагнозами в анамнезі спостерігалося ще більше зростання показників самопочуття, що свідчить про значну користь для людей з уже наявними психічними захворюваннями. Однак до недоліків дослідження можна зарахувати його спостережливий характер і упередженість вибірки щодо високоосвічених, білих учасників.

Отримані результати підкреслюють необхідність подальших досліджень впливу психоделіків на літніх людей у різних умовах і популяціях. У майбутніх дослідженнях слід вивчити довгострокову стабільність поліпшення самопочуття і психосоціальні механізми, пов’язані з цим.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров’я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік зіткнувся з ведмедем, залізши до його лігва: чим це закінчилося (відео)

Сербський блогер зняв на відео момент, коли він зіткнувся з ведмедем, залізши в його лігво.…

7 хв. ago

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

15 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

23 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

31 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

39 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

47 хв. ago