Варикозне розширення вен “рідко зустрічається” в країнах, де дотримуються простих правил харчування

Дослідження виявили “значний зв’язок” між утворенням варикозного розширення вен і хронічними закрепами. Ба більше, виявляється, що правильна дієта допомагає зменшити ризик розвитку варикозу.

Про це пишуть у виданні Express.

Зазвичай варикозне розширення вен викликається ослабленням їхніх стінок і клапанів. Це часто трапляється, коли тиск у венах підвищується внаслідок тривалого сидіння або стояння. Іноді відсутність певних продуктів у раціоні може сприяти утворенню варикозного розширення вен, ускладнюючи дефекацію.

Дуже поширеним проявом хронічної венозної недостатності, яка уражає від 25% жінок до 15% чоловіків, є звивисті, розширені поверхневі вени розміром 4 мм або більше.

Найбільш значущими факторами ризику стану є: жіноча стать, похилий вік, повсякденний анамнез, вагітність, тривале стояння, ожиріння та вади розвитку судин. Визнано, що деякі фактори харчування також сприяють розвитку варикозного розширення вен.

Як пояснюється в дослідженні, варикозне розширення вен рідко зустрічається в тих частинах світу, де поширеною є нерафінована дієта з високим вмістом клітковини. Харчування з низьким вмістом клітковини сприяє розвитку варикозного розширення вен через необхідність більше напружуватися під час дефекації.

Це спостереження узгоджується з дослідженнями, які виявили значний зв’язок між варикозним розширенням вен і хронічним закрепом. Коли напруженість підвищує тиск у черевній порожнині, це перешкоджає поверненню крові через ноги. Довгострокове підвищення тиску може послабити стінку вени, спричиняючи варикозне розширення або геморой, або може послабити стінку товстого кишківника.

Тому дієта з високим вмістом клітковини є найважливішим засобом лікування та профілактики варикозного розширення вен і геморою. Додатковим ускладненням закрепу є те, що він може спричинити розтягнення кишківника, яке стискає черевні вени та зменшує кровообіг.

Крім додавання достатньої кількості клітковини до раціону, потрібно також обмежити їжу, яка спричиняє закупорювання артерій. Зокрема це смажена їжа, яка, наприклад, сприяє утворенню нальоту на внутрішніх стінках артерій, що перешкоджає проходженню крові через них.

Щоб запобігти розвитку варикозного розширення вен, варто звернути увагу на інші ознаки хронічної венозної недостатності. За даними Johns Hopkins Medicine, цей стан викликає:

  • набряки ніг і щиколоток;
  • відчуття скутості в литках або свербіж;
  • біль у ногах;
  • больові відчуття під час ходьби;
  • шкіра стає коричневого кольору, часто біля щиколоток;
  • судоми в ногах або м’язові спазми.

Часто симптоми можна прийняти за інші захворювання, тому варто проконсультуватися з лікарем, щоб підтвердити основну проблему.

Ольга Степанова

Recent Posts

Скільки росіян воює проти України: розвідка поновила дані

Сухопутна частина російського угруповання, що бере участь у бойових діях проти України, становить майже 580…

4 хв. ago

В Україну можуть повернути ядерну зброю — The New York Times

Кілька західних чиновників обговорюють повернення ядерної зброї в Україну як частину обговорень щодо гарантій безпеки для країни. Це…

24 хв. ago

Без боргів і з великою зарплатою: набувають чинності нові правила бронювання від мобілізації

Зміни у правилах бронювання з 1 грудня значно зміняться, тому отримати броню буде не так все й…

32 хв. ago

Удар “Орєшніка”: Україні немає чим відповісти на цей клас зброї, – NYT

Удар міжконтинентальною ракетою по Дніпру був спробою Росії послати Україні та Заходу максимально потужний сигнал. Однак…

39 хв. ago

Афера на сотні мільйонів гривень: що не так зі встановленням сонячних батарей

В Києві масштабують проєкт підготовки до зими в умовах нестачі електроенергії — встановлюють сонячні панелі…

48 хв. ago

У ОAE виготовлено найбільший зливок золота у світі

Золотий зливок із рекордною вагою 300 кілограмів був виготовлений у ОАЕ. Його внесли до Книги рекордів…

57 хв. ago