Одразу кілька недавніх досліджень показали, що рослинні м’ясні альтернативи можуть не тільки відповідати, а й у деяких випадках перевершувати за поживними властивостями звичайну яловичину. Спільна робота сіднейської веганської компанії v2food і австралійського національного наукового агентства CSIRO дала змогу вивчити користь для здоров’я соєвого фаршу порівняно з традиційною яловичиною та виокремила кілька основних переваг першого, пише Green Queen.
У першому дослідженні, опублікованому в журналі Nutrients, підкреслюється, що веганський фарш може запропонувати аналогічну якість білка і його засвоюваність, водночас він більш ситний і сприяє здоров’ю кишківника, ніж його аналог тваринного походження. У ньому аналізували різні поживні елементи рослинного фаршу з акцентом на вміст білка, амінокислотний профіль, склад клітковини і мікробіоту кишечника.
У той час як звичайна яловичина містить трохи більше амінокислот (26 г на 100 г), ніж рослинний варіант (18,65 г), у переробленому рослинному фарші їхня кількість сягає 20 г. Крім того, рослинний фарш перевершував за вмістом клітковини: він містив 6,7% за вологою вагою, яка відсутня в продуктах тваринного походження. Ця харчова клітковина сприяла поліпшенню здоров’я кишківника, оскільки підтримувала виробництво коротколанцюгових жирних кислот, покращуючи склад мікробіоти кишківника. Ще одним предметом дослідження стало засвоєння заліза: виявилося, що фарш на рослинній основі засвоює втричі менше заліза, ніж яловичина. Дослідження також показало, що модифіковані версії рослинного фаршу, збагачені сульфатом заліза, покращують засвоєння заліза на 50%.
У другому дослідженні, також опублікованому в журналі Nutrients, присвяченому ситості, 24 чоловіки перевіряли, скільки вони з’їли після вживання пасти з соусом Болоньєзе, приготованої з фаршу v2food або звичайної яловичини. Калорійність обох страв була однаковою, але ті, хто їв рослинну їжу, споживали значно менше — на 72 г менше, що в підсумку дало на 586 калорій менше. Хоча відчуття ситості між прийомами їжі було порівнянним, учасники, які їли веганську страву, споживали меншу кількість жирів і крохмалю при збереженні однакової кількості білка. Це свідчить про те, що фарш на рослинній основі забезпечує більш насичений прийом їжі при меншому споживанні калорій.
Ці результати узгоджуються зі зростаючими тенденціями в галузі охорони здоров’я в багатьох країнах, наприклад в Австралії, де більше половини “м’ясоїдів” і 58% флекситаріанців скорочують споживання тваринного білка за медичними показаннями. До 2024 року майже кожен п’ятий австралієць вважатиме себе прихильником відмови від м’яса, що відображає національний суспільний рух у бік рослинної дієти.
Кріспін Гауітт, який очолює вертикаль “Білки майбутнього” в CSIRO, наголосив на важливості розроблення альтернативних джерел білка, які були б безпечними з погляду харчування та підтвердженими фактами, щоб підтримати здорове зростання населення в усьому світі.
Верховна Рада ухвалила закон, який значно підвищує податки, викликавши палкі дебати серед керівників бізнесу та…
Індія наростила постачання до Росії обмежених критично важливих технологій, які підпадають під західні санкції. Експорт Індії для…
Міністерство закордонних справ Російської Федерації висловило протест посольству Японії у Москві через заплановані спільні військові навчання японських…
На вихідних, 12 та 13 жовтня, по всій Україні пройдуть дощі, а температура суттєво знизиться. Про це…
У німецькому курортному місті Бад-Грісбах, що розташоване у Баварії, місцевий мер Юрген Фундке видав розпорядження…
П’ятничний вечір 11 жовтня завершився неочікуваною хвилею обурення для фанатів Океан Ельзи. Після закінчення їхнього…