Обдурить рецептори й оздоровить шлунок: учені назвали кориснішу альтернативу м’ясу

Одразу кілька недавніх досліджень показали, що рослинні м’ясні альтернативи можуть не тільки відповідати, а й у деяких випадках перевершувати за поживними властивостями звичайну яловичину. Спільна робота сіднейської веганської компанії v2food і австралійського національного наукового агентства CSIRO дала змогу вивчити користь для здоров’я соєвого фаршу порівняно з традиційною яловичиною та виокремила кілька основних переваг першого, пише Green Queen.

У першому дослідженні, опублікованому в журналі Nutrients, підкреслюється, що веганський фарш може запропонувати аналогічну якість білка і його засвоюваність, водночас він більш ситний і сприяє здоров’ю кишківника, ніж його аналог тваринного походження. У ньому аналізували різні поживні елементи рослинного фаршу з акцентом на вміст білка, амінокислотний профіль, склад клітковини і мікробіоту кишечника.

У той час як звичайна яловичина містить трохи більше амінокислот (26 г на 100 г), ніж рослинний варіант (18,65 г), у переробленому рослинному фарші їхня кількість сягає 20 г. Крім того, рослинний фарш перевершував за вмістом клітковини: він містив 6,7% за вологою вагою, яка відсутня в продуктах тваринного походження. Ця харчова клітковина сприяла поліпшенню здоров’я кишківника, оскільки підтримувала виробництво коротколанцюгових жирних кислот, покращуючи склад мікробіоти кишківника. Ще одним предметом дослідження стало засвоєння заліза: виявилося, що фарш на рослинній основі засвоює втричі менше заліза, ніж яловичина. Дослідження також показало, що модифіковані версії рослинного фаршу, збагачені сульфатом заліза, покращують засвоєння заліза на 50%.

У другому дослідженні, також опублікованому в журналі Nutrients, присвяченому ситості, 24 чоловіки перевіряли, скільки вони з’їли після вживання пасти з соусом Болоньєзе, приготованої з фаршу v2food або звичайної яловичини. Калорійність обох страв була однаковою, але ті, хто їв рослинну їжу, споживали значно менше — на 72 г менше, що в підсумку дало на 586 калорій менше. Хоча відчуття ситості між прийомами їжі було порівнянним, учасники, які їли веганську страву, споживали меншу кількість жирів і крохмалю при збереженні однакової кількості білка. Це свідчить про те, що фарш на рослинній основі забезпечує більш насичений прийом їжі при меншому споживанні калорій.

Ці результати узгоджуються зі зростаючими тенденціями в галузі охорони здоров’я в багатьох країнах, наприклад в Австралії, де більше половини “м’ясоїдів” і 58% флекситаріанців скорочують споживання тваринного білка за медичними показаннями. До 2024 року майже кожен п’ятий австралієць вважатиме себе прихильником відмови від м’яса, що відображає національний суспільний рух у бік рослинної дієти.

Кріспін Гауітт, який очолює вертикаль “Білки майбутнього” в CSIRO, наголосив на важливості розроблення альтернативних джерел білка, які були б безпечними з погляду харчування та підтвердженими фактами, щоб підтримати здорове зростання населення в усьому світі.

Коломієць Надія

Recent Posts

Масове вимирання вже тут. За пів століття Земля втратила 73% популяції диких тварин

Тисячоліттями люди процвітають на Землі, проте вона не належить лише нам, адже є домівкою для…

2 хв. ago

Стало гірше, ніж було: у Британії на крихітній круговій розв’язці поставили 36 світлофорів (фото)

У вівторок, 8 жовтня, на перехресті Мілтон-роуд і Елізабет-вей у британському Кембриджі відкрилася кільцева розв'язка,…

10 хв. ago

Чоловік врятував будинок від урагану “Мілтон”, прив’язавши його ременями до землі (фото)

Педро Касарес з Орландо (США) прославився в інтернеті після того, як зумів врятувати свій будинок…

21 хв. ago

Голова в каструлі: у Волинській області ДСНС незвичайним способом врятували дитину (фото)

У селище Дубище Луцького району рятувальники врятували дитину, яка одягнула собі на голову каструлю та…

30 хв. ago

Виникла іскра: жінка кинула нареченого і одружилася зі своєю подругою (фото)

29-річна Кайла Дуді зі штату Флорида (США) поділилася історією про те, як була заручена з…

38 хв. ago

Мати двох дітей із рідкісним “захворюванням вампіра” може померти, якщо з’їсть часник (фото)

У серпні 2023 року у 32-річної Фенікс Найтінгейл діагностували гостру переміжну порфірію. Тобто жінка може померти,…

46 хв. ago