Зникнення зв’язку і магнітні бурі: вчені попередили про потужний радіаційний шторм

Область сонячних плям AR3697 продовжує привертати увагу своєю невтомною активністю. Нещодавно він викликав ще один потужний спалах, що спричинив збої в радіозв’язку на Землі і спричинив магнітні бурі, повідомляє Space.com, як пише «zn».

Раніше відома як AR3664, область AR3697 привернула увагу після того, як у травні стався спалах, відповідальний за найінтенсивніші полярні сяйва, що спостерігалися на Землі за 500 років.

8 червня в цій області сонячних плям стався спалах M9.7, який ознаменував ще одну важливу подію. За даними Центру прогнозування космічної погоди NOAA, інтенсивність спалаху призвела до найсильнішої магнітної бурі, зареєстрованої з 2017 року.

Ця подія була класифікована як серйозна (S3) за шкалою космічної погоди NOAA для штормів сонячної радіації, що спричинило відключення радіосигналів у північному полярному регіоні. Крім того, до Землі попрямували потоки протонів, що випускаються під час спалаху.

Досягши нашої планети, ці частинки взаємодіяли з магнітним полем Землі і прямували до полюсів, викликаючи поглинання короткохвильових радіопередач. Це явище, відоме як подія поглинання полярної шапки (PCA), нагадує явище, що спостерігалося у липні 2023 року.

Спалах супроводжував корональний викид маси (КВМ), що викликав магнітну бурю Землі.

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі, що різняться за тривалістю та інтенсивністю. Вони виникають у результаті потоків заряджених частинок, що викидаються Сонцем. Ці шторми можуть порушити роботу систем зв’язку та вплинути на благополуччя людей, чутливих до змін погоди, у тому числі людей похилого віку. Під час таких подій можуть виникнути такі симптоми, як головний біль, запаморочення, нудота, біль у суглобах, втома та безсоння.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Іспанії туристична Мекка перетвориться на пустелю: вчені радять туди з’їздити, поки не пізно

Учені з'ясували, що популярні курорти в Іспанії можуть зробити стрибок до напівпустельного клімату, де переважатиме…

2 хв. ago

В Україні почали видавати нові водійські посвідчення: шо змінилось

Сервісні центри МВС запровадили новий зразок посвідчення водія з додатковим захистом. Про це повідомив начальник Головного сервісного центру…

11 хв. ago

Дикий звір гуляв в самому центрі Києва: мережею ширяться відео та фото з твариною

Жителі Шевченківського району Києва стали свідками незвичайної події: вулицями міста бігав лось. Тварину помітили зранку…

19 хв. ago

Працівниця Південного кладовища столиці наживалася на померлих: викрито схему

У столиці працівниця Південного кладовища наживалася на померлих. Про це повідомляє Київська міська прокуратура. «За процесуального керівництва Шевченківської…

1 годину ago

Бізнесмени влаштували стрілянину біля Кремля (відео)

У центрі Москви біля офісу маркетплейсу Wildberries в бізнес-центрі «Романов двор», який розташовується поруч із…

1 годину ago

Чи можуть мобілізувати чоловіка з другим громадянством: адвокат дала чітку відповідь

В Україні діє режим загальної мобілізації, і чоловіки віком від 18 до 60 років, які не…

1 годину ago