Часте вживання алкоголю жінками підвищує ризик померти від серцевого нападу, – науковці

Люди молодого та середнього віку, які мали високий рівень споживання алкоголю (щонайменше 15 порцій на тиждень для чоловіків і 8 для жінок), були більш схильні до розвитку ішемічної хвороби серця порівняно з тими, хто споживав менше.

Згідно з дослідженням, представленим Американським коледжем кардіологів, цей зв’язок був сильно помітний серед жінок, особливо тих, хто випивав три або більше алкогольних напоїв за один день протягом останніх трьох місяців, пише Health.

“Поширеність вживання алкоголю серед жінок молодого та середнього віку зростає, оскільки вони можуть відчувати нібито захищені від серцево-судинних захворювань. Але це дослідження показує, що навіть у цій віковій групі жінки, які п’ють більше рекомендованої кількості одного напою на день або схильні до запою, наражаються на ризик ішемічної хвороби серця”, – прокоментував провідний автор дослідження Джамал Рана.

Під час дослідження вчені класифікували споживання алкоголю учасниками як низьке (1-2 порції на тиждень для чоловіків і жінок), помірне (3-14 порцій на тиждень для чоловіків і 3-7 порцій для жінок) або високе (15 і більше порцій алкоголю на тиждень).

Дослідники спостерігали за учасниками протягом чотирьох років. Загалом за цей період у 3108 пацієнтів було діагностовано ішемічну хворобу серця.

Команда вчених виявила, що в чоловіків, які повідомили про високе вживання алкоголю, ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 22% вища, ніж у чоловіків, які споживали помірно. З іншого боку, жінки, які вживають багато алкоголю, мали на 29-45% більший ризик серцево-судинних захворювань, ніж ті, які п’ють помірно.

Ризик був винятково високим для людей, які повідомили про запій; жінки, які потрапили в цю категорію, мали на 68% більше шансів отримати серцево-судинні захворювання порівняно з жінками, які сказали, що п’ють помірно.

“Ці результати показують, що нам необхідно інформувати жінок про потенційні ризики для серця, пов’язані з пияцтвом”, – сказала Рана.

Шон Хеффрон, доктор медичних наук, кардіолог із Центру профілактики серцево-судинних захворювань при Нью-Йоркському університеті Лангоне Харт, розповів Health, що надмірне вживання алкоголю може впливати на кров’яний тиск, рівень холестерину, частоту серцевих скорочень і ритм.

“Усі ці впливи, як правило, залежать від дози, тобто залежно від кількості алкоголю у вас можуть бути відмінності в тому, як реагує кожен із цих чинників, і чи є він позитивним або негативним”, – пояснив Хеффрон.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

6 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

6 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

6 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

6 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

7 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

7 години ago