Українцям відмовлятимуть у лікуванні: хто залишиться без медичної допомоги

З жовтня деякі українці можуть залишитися без медичної допомоги через нові вимоги до верифікації пацієнтів. Це пов’язано з набуттям чинності Постанови Кабінету Міністрів №1394, згідно з якою медичні заклади не отримуватимуть фінансування за лікування пацієнтів, які не підтвердили свою особу в електронній системі охорони здоров’я.

Відтепер українці, які уклали декларації з сімейними лікарями, педіатрами або терапевтами, повинні підтвердити свої контактні дані, зокрема номери телефонів та реєстраційні номери облікових карток платників податків. Якщо цих даних немає в електронній системі, медичний заклад не отримає коштів за лікування таких пацієнтів, а лікарі не отримають заробітної плати за надані послуги.

Лікарка міряє тиск пацієнтові

Найбільше це стосується дітей, оскільки багато з них не мають індивідуальних податкових номерів, які необхідні для верифікації. Проте Міністерство охорони здоров’я запевняє, що поки що діти не підпадають під нові вимоги, і медичні заклади продовжать отримувати фінансування за надану їм допомогу.

У Міністерстві охорони здоров’я пояснюють, що нові вимоги до ідентифікації пацієнтів запроваджуються для забезпечення актуальності та достовірності даних. Верифікація відбувається шляхом обміну інформацією між електронною системою охорони здоров’я та державними реєстрами.

За даними НСЗУ, вже виявлено близько 4,9 млн неверифікованих пацієнтів, з яких 4,3 мільйона – це діти. Основною проблемою є те, що більшість дітей не мають ІПН, що ускладнює їхню верифікацію в системі.

У випадку, якщо пацієнт не пройде верифікацію, лікарі не отримуватимуть фінансування за надану допомогу, що може призвести до обмеження доступу до медичних послуг для таких пацієнтів. Це створює ризик для тих, хто з якихось причин не оновив свої дані або не має ідентифікаційного коду.

Коломієць Надія

Recent Posts

В Україні змінять систему бронювання: у Раді пояснили, кому варто переживати

Рішення Кабінету міністрів щодо проведення аудиту підприємств, визнаних критичними, є обґрунтованим. Під час бронювання було виявлено…

5 хв. ago

Де не варто ховати гроші – 10 місць, про які точно знають грабіжники

Під час крадіжки злодії не хочуть витрачати багато часу на пошуки цінних речей, тому вони…

13 хв. ago

Українці можуть отримати майже 1 000 грн доплати до пенсії: кому заплатять надбавку

Частина пенсіонерів може отримати спеціальну надбавку до пенсії. Така допомога надається тим особам, які мають погіршений…

22 хв. ago

У Росії намагалися вбити близького друга Кадирова-старшого, що відомо (фото, відео)

Найближчого соратника покійного Ахмата Кадирова (батько Рамзана Кадирова) у другу чеченську війну, а нині помічника…

31 хв. ago

Виробництво чипів “зупиниться”: затоплено джерело 90% надчистого кварцу у світі

У США ураган "Хелен" призвів до затоплення копалень у гірському містечку Спрус-Пайн (Північна Кароліна), що призвело до…

40 хв. ago

Тепер повістки вручають по-новому: як змінилася мобілізація і кого чекають у ТЦК

З 8 жовтня 2024 року поштові працівники України тепер зобов'язані доставляти повістки до ТЦК та СП…

48 хв. ago