Вірус синього язика повернувся до Норвегії: хто опинився у небезпеці

Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (WOAH) повідомила про спалах хвороби синього язика (блутангу) на овечій фермі на півдні Норвегії. Це перший випадок захворювання в країні з 2010 року, пише Reuters.

За даними WOAH, дві хворі вівці були вимушено забиті з міркувань гуманного поводження з тваринами ще до підтвердження діагнозу. Зразки тканин цих тварин були направлені на аналіз до Норвезького ветеринарного інституту, який підтвердив наявність захворювання. Заражені тварини були частиною стада з 56 овець.

Блутанг може бути смертельним для домашніх жуйних тварин, включаючи овець, велику рогату худобу та кіз. З кінця минулого року новий варіант захворювання циркулює в Північній Європі, що призвело до проведення кампаній з вакцинації в постраждалих країнах, зокрема у Франції.

Хоча штам вірусу, виявлений у Норвегії, ще не ідентифіковано, ця подія підкреслює необхідність посилення заходів біобезпеки та моніторингу в регіоні. Спалах у Норвегії може свідчити про подальше поширення захворювання в Північній Європі.

Нагадаємо, у серпні у Великій Британії виявлено новий випадок вірусу («синього язика»). Вважається, що це перший випадок зараження в країні в сезоні 2024/2025. 

До слова, з 1 червня у «Свято-Михайлівській клінічній лікарні м. Києва» на лікуванні перебували 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом гарячка Західного Нілу.  В Україні гарячку Західного Нілу або ж західнонільський енцефаліт рідко, та все ж фіксують лікарі майже щороку в літньо-осінній сезон. «Главком» зібрав все, що відомо на даний момент про рівень захворюваності у країні, а також про те, чим характеризується ця хвороба.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

2 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

11 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

24 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

34 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

46 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

1 годину ago