Підступні комахи: популярні курорти опинилися у зоні поширення небезпечної хвороби

Вчені розробили систему моніторингу, яка може спрогнозувати осередки спалахів гарячки денге з точністю до 10 км – у зоні ризику опинилися популярні європейські курорти у Франції, Італії та Іспанії.

Як пише Sky News, вчені, які відстежують поширення гарячки денге, вже назвали популярні європейські місця відпочинку, які піддаються ризику майбутніх спалахів.

Зазначається, що інфекцію переносять азійські тигрові комарі, які стають все більш поширеними в Європі, включаючи частини півдня Франції, Італії та Іспанії. Вказана комаха була помічена навіть цього літа на Олімпійських іграх у Парижі.

“Гарячка денге може викликати сильний біль у м’язах та суглобах, за що її прозвали “гарячкою перелому кісток”, а в деяких випадках може призвести до внутрішньої кровотечі та смерті”, – констатує ЗМІ.

У статті йдеться, що раніше не вдавалося спрогнозувати географію поширення хвороби. Але зараз група науковців під керівництвом Центру екології та гідрології Великобританії розробила систему моніторингу, яка може передбачати осередки спалахів із точністю до 10 км.

“Сицилія – ​​це вогнище”, – заявив доктор Стівен Уайт, теоретичний еколог, який працював над дослідженням. Він додав, що райони навколо Середземноморського басейну є також “зонами високого ризику”. Вчений зазначив кілька вогнищ, виявлених у регіоні Апулія на півдні Італії та іспанському місті Барселона.

“Якщо ви вирушаєте у відпустку, вам потрібно бути обережним, бо довкола багато цих комарів. І існує більш високий ризик підхопити денге у цих місцях…”, – сказав він.

За даними видання, цього року у Ла-Коль-сюр-Лу, Бао та Монпельє-Перолі на півдні Франції, а також у Віла-секі в Іспанії були перші спалахи денге, які спрогнозувала нова система моніторингу.

Гарячка денге: що це таке і як вона поширюється.

Торік у Парижі стався перший спалах захворювання, що зробило його “найпівнічнішою” гарячкою денге, яка поширилася в Європі.

За словами епідеміологічного моделювальника UKCEH доктора Домініка Брасса, південь Франції й північ Італії схильні до високого ризику через “сприятливий клімат, стабільну популяцію комарів і велику кількість мандрівників, що повертаються з тропічних країн, де поширена ця хвороба”.

“Однак зони ризику розширюються на північ”, – сказав він.

Вчені кажуть, що тепліша погода через зміну клімату створює більш сприятливі умови для поширення інвазивних комарів у райони, що раніше не торкнулися.

Згідно з оновленими даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC), у 2023 році в ЄС було зареєстровано 130 випадків локального зараження гарячкою денге порівняно з 71 у 2022 році.

Зростання інфікування стає ще помітнішим, якщо порівняти з періодом з 2010 по 2021 рік – за весь цей час було зареєстровано 73 випадки.

“Яйця азійського тигрового комара було виявлено на південному сході Англії, але цей вид ще не влаштувався у Великій Британії. Проте дослідна група попереджає, що ситуація, швидше за все, зміниться у майбутньому, оскільки Велика Британія відчуває наслідки зміни клімату”, – йдеться у статті.

“Питання швидше в тому, коли комар улаштується у Великій Британії, а не в тому, чи станеться це взагалі”, – сказав доктор Уайт.

Минулого року Агентство з безпеки в галузі охорони здоров’я Великобританії (UKHSA) попередило, що гарячка денге може поширитися в Лондоні до 2060 року, а азійський тигровий комар може поширитися по всій Англії у 2040-х роках.

За даними Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS), нині у країні немає вакцин, які можна було б використовувати для профілактики гарячки денге перед поїздкою до країни, де існує ризик зараження.

Інфекційна хвороба Oropouche, що передається людям через укус мошок та комарів, відома, зокрема у Бразилії своєю шкідливістю, але вперше у світі зафіксовано загибель людини від цього вірусу. Зокрема, у Бразилії зареєстровані перші у світі випадки смерті від вірусу Oropouche – дві жінки померли від цієї хвороби, що розповсюджується інфікованими мухами та комарами. Йшлося, що жінки зі штату Баїя на північному сході Бразилії у віці до 30 років, без супутніх захворювань, але з ознаками та симптомами, схожими на тяжкий випадок гарячки денге.  

Симптоми зазвичай тривають від трьох до шести днів. Це – гарячка, м’язові болі, скутість суглобів, головний біль, блювання, нудота, озноб, чутливість до світла. Тяжкі випадки можуть призвести до небезпечних для життя ускладнень, таких як менінгіт.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

37 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

38 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

40 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

50 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

52 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

54 хв. ago