Чому ми втомлюємося: Названо п’ять продуктів, які висмоктують з нас енергію

Втома після чашки солодкої газованої води чи шматочка торта? Так, це не просто ранковий сплеск цукру, що перетворюється на раптову дрімоту. І тут справа не в тому, що ми всі трохи ледачі. Виявляється, існують продукти, які замість обіцяної бадьорості забирають нашу енергію, ніби вони – дивна форма харчового вампіризму. Дієтолог Кеті Янечек розкрила список «ворогів продуктивності» на сайті Real Simple, і ось він.

Чому ми стаємо жертвами «енергетичних злодіїв»

Ви знаєте цей момент: з’їдаєш щось смачненьке, що дає короткочасний заряд бадьорості, але вже через пів години почуваєшся, як розряджений телефон. Причина – різке підвищення цукру в крові, за яким слідує не менш стрімке падіння. Це пояснює, чому з енергетичного «кайфу» ми швидко опиняємось у “розрядженому” стані. Ось список продуктів, які можуть зробити нас лінивими і нещасними.

  1. Солодкі напої – газовані води, енергетики, навіть «здорові» фруктові соки. Вони буквально нашпиговані цукром. Після початкового «буму» енергії організм швидко потрапляє в «пастку втоми». Як сказала Янечек, ефект цих напоїв скороминущий, і вас чекає більше втоми, ніж було до того.
  2. Фруктові соки без клітковини – так, етикетка часто кричить, що тут «без доданого цукру», але деякі соки не такі вже й «фруктові». У них немає клітковини, що надає природну рівновагу фруктовому цукру. Тому вони швидко виснажують.
  3. Їжа з білого борошна – наші улюблені крекери, піца і білий хліб. Це приклади рафінованих вуглеводів, які забезпечують короткий спалах енергії, а потім змушують нас боротися з сонливістю. За словами Янечек, з білим хлібом організм отримує моментальний заряд цукру, але майже миттєво занурюється в стан втоми.
  4. Чипси та жирні закуски – чипси сповнені гідрогенізованих жирів і трансжирів, які дестабілізують рівень холестерину і викликають млявість. Вони провокують не лише відчуття тяжкості, а й стають причиною сонливості.
  5. Солодощі та тістечка – будь-яке поєднання білого борошна з цукром – гарантія, що ваша енергія тане, як морозиво на сонці. Цукор піднімає рівень глюкози, але в довгостроковій перспективі приводить до постійного відчуття виснаження.

Тож що робити?

Янечек радить обмежувати споживання цих продуктів або принаймні збалансовувати їх білком і клітковиною, аби тримати рівень енергії на стабільному рівні. Це простий спосіб залишатися продуктивним і уникати чергового сплеску ранкової втоми, який відчуваєш, навіть не дійшовши до обіду.

Отже, наступного разу, коли потягне на щось солоденьке, пам’ятайте – ці продукти можуть дати швидкий заряд, але потім доведеться заплатити за це втратою енергії та небажанням працювати.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Мобілізація жінок: чи можливий такий сценарій

У зв'язку з постійними труднощами на фронті, обговорюється можливість мобілізації жінок в Україні для посилення…

8 хв. ago

Вчені розробили «плащ-невидимку» для серферів від атак білих акул

Австралійські вчені зробили крок вперед у захисті серфінгістів від великих білих акул, розробивши особливий захист,…

12 хв. ago

The Economist: 20 січня може бути припинення вогню в Україні

Припинення вогню та скасування військового стану в Україні може бути 20 січня 2025 року, а…

20 хв. ago

Стало відомо, що очолить Маск при адміністрації Трампа

У США бізнесмени Ілон Маск і Вівек Рамасвамі очолять Міністерство підвищення ефективності уряду при новій адміністрації Дональда Трампа. Новообраний президент…

32 хв. ago

“Занадто багато людей”. У Раді вважають, що майже всю роботу ТЦК можна автоматизувати

У ТЦК, які у Верховній Раді вже пропонують розформувати, працюють дуже багато людей, 99% їхньої роботи…

39 хв. ago

Сім’я нардепа з “Слуг”, яка продавала куртки для ЗСУ за завищеною ціною, купувала квартири в ОАЕ під час війни

Сім'я народного депутата від "Слуги народу" Геннадія Касая, яка постачала армії неякісні куртки за завищеними цінами,…

41 хв. ago