Який виноград корисніший: синій чи білий

Важко втриматися перед спокусою солодкого білого чи синього винограду. Цей фрукт не тільки смачний, але й корисний для здоров’я, хоча не всім можна його вживати. Важливо знати, що білий і синій виноград мають різний вплив на організм. Розглянемо, який з них корисніший, пише Джерело.

У 100 г синього винограду міститься 12 г цукру, тоді як у білому — 16 г. Калорійність білого винограду також вища: 70 калорій на 100 г проти 62 калорій у синього. Крім того, синій виноград містить більше клітковини — 2,1 г проти 1,4 г у білого.

За словами дієтологині Авні Каул, білий виноград багатий на вітамін С, вітамін К і калій, які підтримують імунітет, здоров’я шкіри, кровообіг і серце. Синій виноград також містить ці вітаміни, але додатково збагачений ресвератролом — потужним антиоксидантом, який зменшує запалення, покращує стан серця і може захищати від раку.

Шкірка синього винограду насичена антоціанами та поліфенолами, які мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Завдяки цьому синій виноград дещо корисніший за білий.

Хоча в обох видах винограду майже однаковий вміст вітамінів і мікроелементів, синій виграє через наявність антоціанів. Однак, якщо ви стежите за вагою, пам’ятайте, що в білому винограді більше цукрів і калорій.

Ресвератрол також може знижувати рівень заліза в організмі, тому людям з анемією краще уникати винограду. Його дія посилюється у поєднанні з жирними продуктами та капустою.

Рекомендована кількість винограду для здорової людини — 100-150 г на день, переважно в першій половині дня.

Лисенко Катерина

Recent Posts

“Укрпошта” розсилає повістки мішками: хто першим отримає “привіт” від ТЦК

Стало відомо, що «Укрпошта» успішно доправила понад 20 000 повісток про призов. Крім того, було…

5 хв. ago

«Мене замовили»: Кадиров заявив, що його хочуть вбити і оголосив кровну помсту депутатам Держдуми

Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров у четвер, 10 жовтня, провів засідання із представниками силового блоку, на якому…

11 хв. ago

Німеччина заборонила в’їзд до країни росіянам, які проводили там проросійські мітинги

Німеччина заборонила в’їзд до країни двом росіянам, які влаштовували прокремлівські мітинги у ФРН. Про це повідомляє Reuters. Мова…

15 хв. ago

У Польщі вантажівка врізалась у мікроавтобус з українцями: є жертви

У Польщі сталася смертельна ДТП за участю мікроавтобуса з українцями. Аварія трапилася рано вранці поблизу українсько-польського кордону,…

17 хв. ago

Білий дім відреагував на ймовірні розмови Трампа з Путіним

У Білому домі не мають підтверджень телефонних розмов між колишнім президентом Дональдом Трампом і російським диктатором Володимиром Путіним.…

26 хв. ago

WP: Росія «обрубала» зв’язок своїм військам

Російська влада, заблокувавши Discord, порушила зв'язок своїм військовим в Україні. Про це пише газета The Washington…

41 хв. ago