Перше в історії пересадження ока: фото чоловіка через рік після унікальної операції

Через рік після першої у світі трансплантації цілого ока та частини обличчя Аарон Джеймс знаходить красу у повсякденному житті.

Про це він розповів в інтерв’ю New York Post.

Він нарешті знову може оцінити тверду їжу – навіть нюх приносить йому просте задоволення – і не здригається, коли дивиться в дзеркало.

“Мені дали другий шанс, і я не сприймаю жодної миті як належне”, – сказав 47-річний Джеймс.

Працівник лінії електропередач з Арканзасу, США, втратив ліве око, ліву повіку, ніс, губи і велику кількість тканин обличчя, коли його обличчя зачепило дріт під напругою 7200 вольт під час жахливого нещасного випадку на виробництві 2021 року.

Аарон Джеймс / Фото: NYU Langone Health

Ветеран Національної гвардії США прокинувся в лікарні через шість тижнів з порожньою очницею на місці лівого ока, вузликом замість носа і діркою, яка ледь нагадувала рот.

Лікарі ампутували йому ліву руку вище ліктя, встановили протез і навчили ходити.

А в травні 2023 року хірурги з NYU Langone Health увійшли в історію, замінивши Джеймсу ліве око і половину обличчя, які він отримав від 30-річного донора, чий мозок був визнаний мертвим.

Аарон Джеймс / Фото: NYU Langone Health

Дослідження, опубліковане в журналі Американської медичної асоціації, показує, як почувається Джеймс після 21-годинної революційної операції, яка стала першою людською трансплантацією цілого ока і єдиною успішною комбінованою трансплантацією у своєму роді.

“Результати, які ми спостерігаємо після цієї процедури, просто неймовірні і можуть прокласти шлях до нових клінічних протоколів та надихнути на подальші дослідження складних трансплантацій, що містять критичні органи чуття”, – говорить доктор Вайдехі С. Деданія, офтальмолог і фахівець з сітківки ока у відділенні офтальмології в Університеті Лангоне (NYU Langone).

Аарон Джеймс / Фото: NYU Langone Health

Але не всі новини хороші – Джеймс все ще не може бачити пересадженим оком, і хірургічна команда повідомляє, що пошкодження зорового нерва під час відновлення призвело до деякої втрати тканини сітківки. Втім, в оці зберігається нормальний тиск і хороший кровотік. Тести також показують, що палички і колбочки – фоторецептори в сітківці, які відповідають за зір – пережили трансплантацію. Є надія, що майбутні трансплантації цілого ока зможуть відновити зір.

“Ми виконали роботу з пересадження ока. Тепер нам потрібно докласти ще більше зусиль, щоб зрозуміти, як відновити зір”, – сказав доктор Едуардо Д. Родрігес, який очолював команду зі 140 осіб, що працювала над операцією Джеймса.

Аарон Джеймс / Фото: NYU Langone Health

“Наші відкриття за останній рік дають багатообіцяльні перші результати, закладаючи фундамент для подальших досягнень і досліджень”, – додав Родрігес, директор Програми з трансплантації обличчя в Лангоне, Нью-Йоркський університет. “Ми справді приголомшені одужанням Аарона”.

Джеймс вважає за честь бути “нульовим пацієнтом”.

“Навіть якщо я не можу бачити новим оком, я повернув собі якість життя, і я знаю, що це крок вперед на шляху до допомоги майбутнім пацієнтам”, – сказав він.

Зараз він і його дружина, з якою він у шлюбі майже 21 рік, Меган, готуються до наступної важливої події – відправлення доньки Еллі до коледжу.

“Я знову став нормальним хлопцем, який займається звичайними справами”, – радісно зізнався Джеймс.

Аарон із дружиною / Фото: NYU Langone Health
Дмитрук Андрій

Recent Posts

Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Коли справа доходить до смаження, вибір правильної олії для смаження має вирішальне значення як для…

2 хв. ago

В Україні не лишилося людей без психічних розладів, – експерт

В Українській державі на сьогодні не залишилося людей, яких би не торкнулися психічні розлади. Серія…

8 хв. ago

Експерт  розказав, чому Путін не спішить відбивати Курщину

Зараз активні бойові дії відбуваються на двох ділянках фронту – в Курській області країни-агресорки Росії та в…

15 хв. ago

12-річний хлопчик «здолав» 200-кілограмового ведмедя, щоб урятувати життя батька

У США 12-річний Оуен Бейєрман врятував свого батька Раяна під час полювання від нападу величезного…

16 хв. ago

Модель, яка вийшла заміж за себе, отримала 1500 пропозицій руки і серця після розлучення

36-річна бразилійка Сьюеллен Кері на початку цього року вийшла заміж за себе, але через деякий…

27 хв. ago

Кейт Міддлтон повернулася до роботи після лікування від раку

Принцеса Уельська Кейт Міддлтон вперше після завершення лікування від раку повернулася до виконання своїх обов'язків. Вона провела…

27 хв. ago