Краще б дали зброю: з Європи в Україну йде епідемія

Кашлюк – назву цієї хвороби чули всі, але не всі знають, наскільки вона небезпечна. За словами популярного в Україні лікаря Євгена Комаровського, новини дуже сумні. Адже з початку 2024 року у Франції від кашлюку загинуло вже два десятки людей, а у Великій Британії – п’ятеро. В порівнянні з минулим роком, з березня по липень кількість випадків цього захворювання збільшилася в 15 разів.

В цілому в країнах ЄС десятикратний ріст захворюваності. Серйозним є становище в Бельгії, Данії, Хорватії, Іспанії, Швеції й Норвегії. Найбільший ріст захворюваності в Нідерландах та Чехії. В Ізраїлі минулого року захворіло 1,8 тисячі людей, в цьому році – вже 2,5 тисячі людей. У червні там від кашлюку померла п’ятимісячна дитина. 

Минулого року в Україні рівень вакцинації був на 37% нижчий, ніж в Європі. За даними педіатра, в останні роки кількість провакцинованих від кашлюку українських дітей зменшилась на 22%, про що повідомив очільник МОЗ Віктор Ляшко. Лікар Комаровський, який в минулому очолював відділення харківської лікарні, де лікували важкі випадки кашлюку, пояснив, що школярі й дорослі найчастіше не гинуть від цієї хвороби. А от діти до року мають великий ризик смерті через зупинку дихання. 

“Діти шкільного віку й більш дорослі божеволіють від кашлю, а в дітей до року взагалі кашлю може не бути – в них просто зупиняється дихання, й дуже надовго. Зараз ситуація дуже серйозна. В Україні спостерігається ріст захворюваності: дітей треба вакцинувати, вакцини в країні є – якісні, цивілізовані, ефективні й здатні їх захистити!” – підкреслив лікар Комаровський.

Стратегія кокона та вакцинація вагітних

Від кашлюку дітей вакцинують з двох місяців, а до того, аби вони не захворіли, довкола них мають бути провакциновані дорослі. А отже, якщо ви плануєте народжувати дитину, провакцинуйте старшу дитину й провакцинуйтесь самі, радить медик. Самим слід вакцинуватись кожні 10 років.

Крім того, за словами лікаря, також можна провакцинувати вагітну жінку – майбутню маму дитини. Аби дитина народилась з антитілами до кашлюку, це слід зробити на 27-32 тижні вагітності.

Довідка. Кашлюк (коклюш) – це гостра повітряно-краплинна бактеріальна інфекція, найбільш характерною ознакою якої є спазматичний приступоподібний кашель. Є дуже небезпечним інфекційним захворюванням дихальних шляхів. Особливу загрозу становить для дітей віком до року-двох. Від кашлюку існують ефективні вакцини, що використовуються десятиріччями. 

Дмитрук Андрій

Recent Posts

ЗСУ опустилися в рейтингу найсильніших армій світу, а РФ все ще на другому місті (інфографіка)

Збройні сили України на сьогодні посідають 18 сходинку у рейтингу найсильніших армій світу. Минулого року…

9 хв. ago

Українці почали отримувати листи зі штрафами: що відбувається

На поштові скриньки українців невідомі шахраї почали розсилати повідомлення нібито від "господарського суду" певної області,…

17 хв. ago

Брак підготовленої піхоти і тактика просочування ворога: Арестович попередив, що фронт тріщить по швах

Ексрадник Офісу президента Олексій Арестович заявив, що український фронт переживає серйозні труднощі не лише в районі…

23 хв. ago

Черги, затримки та бюрократія: ветеран розповів про знущання МСЕК

В Україні оформлення інвалідності для ветеранів стало надзвичайно складним і тривалим процесом. Ветеран Ігор Салій…

26 хв. ago

В Україні суттєво подорожчає інтернет: що відомо наразі

З 1 жовтня в Україні збираються виключити інтернет-провайдерів зі спрощеної системи оподаткування (ССО). Про це написала народна депутатка України…

35 хв. ago

Схуд та помолодів: пластичний хірург відповів, чи робив Валерій Залужний пластичні операції

51-річний генерал Валерій Залужний, який вже п’ять місяців виконує обов’язки надзвичайного і повноважного посла України…

43 хв. ago