Краще б дали зброю: з Європи в Україну йде епідемія

Кашлюк – назву цієї хвороби чули всі, але не всі знають, наскільки вона небезпечна. За словами популярного в Україні лікаря Євгена Комаровського, новини дуже сумні. Адже з початку 2024 року у Франції від кашлюку загинуло вже два десятки людей, а у Великій Британії – п’ятеро. В порівнянні з минулим роком, з березня по липень кількість випадків цього захворювання збільшилася в 15 разів.

В цілому в країнах ЄС десятикратний ріст захворюваності. Серйозним є становище в Бельгії, Данії, Хорватії, Іспанії, Швеції й Норвегії. Найбільший ріст захворюваності в Нідерландах та Чехії. В Ізраїлі минулого року захворіло 1,8 тисячі людей, в цьому році – вже 2,5 тисячі людей. У червні там від кашлюку померла п’ятимісячна дитина. 

Минулого року в Україні рівень вакцинації був на 37% нижчий, ніж в Європі. За даними педіатра, в останні роки кількість провакцинованих від кашлюку українських дітей зменшилась на 22%, про що повідомив очільник МОЗ Віктор Ляшко. Лікар Комаровський, який в минулому очолював відділення харківської лікарні, де лікували важкі випадки кашлюку, пояснив, що школярі й дорослі найчастіше не гинуть від цієї хвороби. А от діти до року мають великий ризик смерті через зупинку дихання. 

“Діти шкільного віку й більш дорослі божеволіють від кашлю, а в дітей до року взагалі кашлю може не бути – в них просто зупиняється дихання, й дуже надовго. Зараз ситуація дуже серйозна. В Україні спостерігається ріст захворюваності: дітей треба вакцинувати, вакцини в країні є – якісні, цивілізовані, ефективні й здатні їх захистити!” – підкреслив лікар Комаровський.

Стратегія кокона та вакцинація вагітних

Від кашлюку дітей вакцинують з двох місяців, а до того, аби вони не захворіли, довкола них мають бути провакциновані дорослі. А отже, якщо ви плануєте народжувати дитину, провакцинуйте старшу дитину й провакцинуйтесь самі, радить медик. Самим слід вакцинуватись кожні 10 років.

Крім того, за словами лікаря, також можна провакцинувати вагітну жінку – майбутню маму дитини. Аби дитина народилась з антитілами до кашлюку, це слід зробити на 27-32 тижні вагітності.

Довідка. Кашлюк (коклюш) – це гостра повітряно-краплинна бактеріальна інфекція, найбільш характерною ознакою якої є спазматичний приступоподібний кашель. Є дуже небезпечним інфекційним захворюванням дихальних шляхів. Особливу загрозу становить для дітей віком до року-двох. Від кашлюку існують ефективні вакцини, що використовуються десятиріччями. 

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

2 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

10 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

17 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

26 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

35 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

43 хв. ago