Якщо говорити про смак і задоволення, то морозиво – це однозначно 10 з 10, але в ньому також багато цукру, калорій та інколи штучних домішок, тож з погляду турботи про здоров’я воно здається тим, що варто їсти зрідка.
Видання Huffpost з’ясувало, чи справді морозиво шкідливе.
На ринку представлено безліч видів морозива з різними харчовими характеристиками, тому завжди важливо читати етикетки. Одна порція морозива може повністю покривати денну норму цукру і насичених жирів. Але це зовсім не привід повністю відмовитися від морозива.
Дієтологиня Едвіна Кларк каже, що, хоча морозиво дійсно містить багато насичених жирів і цукру, воно може бути щоденною частиною здорового харчування. Ба більше, воно приносить певну користь здоров’ю.
“Кулька морозива щовечора в контексті здорового харчування навряд чи зіпсує ваше здоров’я”, – каже вона. “Ба більше, морозиво є джерелом кальцію, магнію і B12, а також часто приносить задоволення і викликає ностальгію, що є важливими функціями їжі”.
На відміну від багатьох інших ласощів, морозиво дійсно має деякі переваги для здоров’я.
“Білки і жири, що містяться в морозиві, допомагають уповільнити всмоктування цукру, що краще з погляду рівня цукру в крові, ніж щось на кшталт ведмедиків-гамі, які майже повністю складаються з цукру і сильніше підвищують рівень цукру в крові”, – каже дієтологиня Меггі Міхалчик. “Крім того, вживаючи морозиво, ви отримуєте трохи білка і кальцію”.
Крім того, зауважив дієтолог Тамар Семюелс, молоко і вершки – хороше джерело вітаміну А, необхідного для здоров’я очей і підтримки імунної функції.
“Ці молочні продукти також містять холін, який відіграє життєво важливу роль у ранньому розвитку мозку та метаболізмі”, – сказала вона. “Більш високий вміст жиру в морозиві може також призвести до збільшення ситості порівняно з іншими десертами, які в основному містять багато цукру і рафінованих вуглеводів”.
Останні дослідження також показують, що, попри високий вміст насичених жирів, вживання молочних продуктів із незбираного молока не підвищує ризик серцево-судинних захворювань, щоправда, йшлося про молоко, сир і йогурт.
“У немолочному морозиві, як і раніше, багато цукру і жиру”, – сказала Михальчик. “Слід зазначити, що в немолочне морозиво може бути додано безліч додаткових інгредієнтів, щоб надати йому смак справжнього. Деякі з них можуть містити штучні підсолоджувачі, консерванти, згущувачі та додаткові добавки”.
Кларк зазначила, що поживний склад немолочних десертів сильно варіюється залежно від основи.
“Основою може бути мигдальне, кеш’ю, соєве, вівсяне або кокосове молоко”, – сказала вона. “Як і в морозиві, у немолочних заморожених десертах зазвичай багато насичених жирів і цукру, що робить їх радше індульгенцією, ніж основним продуктом харчування”.
Незалежно від того, обираєте ви немолочне морозиво чи справжнє, дієтологи наголошують, що якщо ви збираєтеся їсти морозиво щодня, найголовніше, про що варто пам’ятати, – це розмір порції.
“Одна порція – півсклянки на день – це максимум, який я рекомендую для більшості”, – каже Кларк. “Однак у деяких ситуаціях може бути корисно і більше – наприклад, коли людині потрібно набрати вагу або в неї дуже високі потреби в калоріях”.
Також важливо розглядати свій раціон загалом. Якщо ви їсте багато цукру протягом дня, додавати до нього морозиво, ймовірно, не найкраща ідея. За словами Семюелса, намагайтеся обирати цільні інгредієнти, коли йдеться про молочне і немолочне морозиво.
У 2024 році в Україні триває мобілізація, і багатьох цікавить, як хвороби серця та кровообігу…
Тимчасова слідча комісія з питань порушення законодавства в Міноборони та ЗСУ рік вивчала ситуацію у…
Ви думаєте, що листопад — це час для гарячого чаю та затишних пледів? А ось…
Ситуація з обстрілами та пошкодженнями АЕС в Україні викликає занепокоєння. Так, під час ворожих обстрілів…
Після удару балістичною ракетою по Україні, росіяни почали поширювати карту на якій позначили європейські міста…
Серед частини британського суспільства розростається невдоволення після того, як з'ясувалося, у що обійшлася коронація короля Чарльза…