Вирішальний зовнішній фактор: учені з’ясували причину частого розвитку алкоголізму

Нещодавнє дослідження Техаського університету в Ель-Пасо (UTEP) дало змогу зрозуміти, чому вживання алкоголю в соціальному середовищі зазвичай посилює почуття щастя і товариськості, тоді як вживання алкоголю на самоті іноді призводить до смутку або ще більшої самотності. Вчені виявили незвичайний зв’язок цього середовища з нашою сірою речовиною, пише Knowridge.

У дослідженні, проведеному під керівництвом біолога Кюнг-Ан Хан, вивчали реакцію мозку на алкоголь у різних соціальних контекстах. Опубліковане в журналі Addiction Biology, воно використовувало плодових мушок як модельний організм для вивчення впливу алкоголю на мозок. Незважаючи на свою простоту, плодові мушки мають близько 75% генів, пов’язаних із захворюваннями людини, що робить їх цінним інструментом для подібних робіт.

Команда дослідників піддавала плодових мушок впливу парів етанолу, як поодинці, так і в групі, і спостерігала за їхньою поведінкою. Вони виявили, що мухи, які зазнали впливу алкоголю в групах, стали більш активними і стали більше рухатися, тоді як мухи, які зазнали впливу алкоголю поодинці, продемонстрували лише незначне підвищення активності.

Потім дослідники вивчили роль дофаміну, нейромедіатора, пов’язаного із задоволенням і мотивацією. Порівнявши мух з нормальним рівнем дофаміну з мухами з підвищеним рівнем, вони виявили, що в групових умовах мухи з підвищеним рівнем дофаміну проявляли значно більшу гіперактивність під час впливу алкоголю. Це свідчить про те, що соціальне оточення і дофамін разом посилюють дію алкоголю.

Дослідження також виявило рецептор дофаміну D1 як ключового гравця в цьому процесі. Цей рецептор, який має вирішальне значення для регулювання дії дофаміну, також був пов’язаний із розладом, пов’язаним із вживанням алкоголю (AUD) у людей. Отримані результати дають змогу припустити, що взаємодія між соціальними умовами, дофаміном і вживанням алкоголю може пояснити, чому деякі люди більш уразливі до розвитку AUD.

Майбутні дослідження команди Хан будуть спрямовані на подальше з’ясування ролі рецептора D1 і того, як він об’єднує соціальні та хімічні сигнали в мозку, з метою поліпшення втручання для тих, хто схильний до AUD. У ширшому контексті, це дослідження розкрило науці складну взаємодію між соціальним середовищем і нейрохімією у формуванні певної унікальної поведінки, особливо щодо вживання психоактивних речовин. Ідентифікація рецептора D1 як центрального компонента в цьому процесі може призвести до створення більш цілеспрямованих методів боротьби з AUD, що дає надію на поліпшення стратегій профілактики та лікування алкоголізму в майбутньому.

Коломієць Надія

Recent Posts

Відключення світла повертаються: у деяких областях вводять графіки

В Україну повертаються відключення світла – поки що лише для підприємств. 13 листопада на Прикарпатті…

9 хв. ago

У Швейцарії знайшла роботу лише третина українців: чому так

Багато українців у Швейцарії хочуть працювати, проте пошук роботи залишається для них завданням дуже складним.…

10 хв. ago

Нові правила для водіїв: ТОП-3 порушення, які призведуть до серйозних наслідків

В Україні пропонують посилити відповідальність для водіїв, які систематично порушують правила дорожнього руху. Зокрема, народні…

22 хв. ago

Штрафи тепер будуть від 17 до 34 тисяч: нардепи вирішили не жаліти водіїв

Для українських водіїв можуть запровадити новий штраф – за перевищення транспортом допустимого рівня шуму. Розмір…

33 хв. ago

Назвали чай, що найкраще спалює жир

Охочі схуднути - повинні ввести у свій раціон чай з  гібіскусу — каркаде. Цей напій…

34 хв. ago

Елітний маєток у Лондоні захопили комахи: власники вимагають £36 млн компенсації

Подружжя, яке придбало розкішний маєток у лондонському Ноттінг Гіллі за £32,5 мільйона, тепер вимагає £36…

37 хв. ago