Вирішальний зовнішній фактор: учені з’ясували причину частого розвитку алкоголізму

Нещодавнє дослідження Техаського університету в Ель-Пасо (UTEP) дало змогу зрозуміти, чому вживання алкоголю в соціальному середовищі зазвичай посилює почуття щастя і товариськості, тоді як вживання алкоголю на самоті іноді призводить до смутку або ще більшої самотності. Вчені виявили незвичайний зв’язок цього середовища з нашою сірою речовиною, пише Knowridge.

У дослідженні, проведеному під керівництвом біолога Кюнг-Ан Хан, вивчали реакцію мозку на алкоголь у різних соціальних контекстах. Опубліковане в журналі Addiction Biology, воно використовувало плодових мушок як модельний організм для вивчення впливу алкоголю на мозок. Незважаючи на свою простоту, плодові мушки мають близько 75% генів, пов’язаних із захворюваннями людини, що робить їх цінним інструментом для подібних робіт.

Команда дослідників піддавала плодових мушок впливу парів етанолу, як поодинці, так і в групі, і спостерігала за їхньою поведінкою. Вони виявили, що мухи, які зазнали впливу алкоголю в групах, стали більш активними і стали більше рухатися, тоді як мухи, які зазнали впливу алкоголю поодинці, продемонстрували лише незначне підвищення активності.

Потім дослідники вивчили роль дофаміну, нейромедіатора, пов’язаного із задоволенням і мотивацією. Порівнявши мух з нормальним рівнем дофаміну з мухами з підвищеним рівнем, вони виявили, що в групових умовах мухи з підвищеним рівнем дофаміну проявляли значно більшу гіперактивність під час впливу алкоголю. Це свідчить про те, що соціальне оточення і дофамін разом посилюють дію алкоголю.

Дослідження також виявило рецептор дофаміну D1 як ключового гравця в цьому процесі. Цей рецептор, який має вирішальне значення для регулювання дії дофаміну, також був пов’язаний із розладом, пов’язаним із вживанням алкоголю (AUD) у людей. Отримані результати дають змогу припустити, що взаємодія між соціальними умовами, дофаміном і вживанням алкоголю може пояснити, чому деякі люди більш уразливі до розвитку AUD.

Майбутні дослідження команди Хан будуть спрямовані на подальше з’ясування ролі рецептора D1 і того, як він об’єднує соціальні та хімічні сигнали в мозку, з метою поліпшення втручання для тих, хто схильний до AUD. У ширшому контексті, це дослідження розкрило науці складну взаємодію між соціальним середовищем і нейрохімією у формуванні певної унікальної поведінки, особливо щодо вживання психоактивних речовин. Ідентифікація рецептора D1 як центрального компонента в цьому процесі може призвести до створення більш цілеспрямованих методів боротьби з AUD, що дає надію на поліпшення стратегій профілактики та лікування алкоголізму в майбутньому.

Коломієць Надія

Recent Posts

Сповідь без священника. У Швейцарії церква встановила цифровий аватар Ісуса

У Швейцарії церква задля експерименту замінила у сповідальні священника на цифровий аватар Ісуса. Завдяки штучному інтелекту він…

5 години ago

Забудьте про пільги: пенсіонерів зроблять ще біднішим – за що тепер змусять заплатити

Як стало відомо, що в Україні пенсіонери можуть користуватися пільгами на сплату земельного податку, але вони не поширюються на…

5 години ago

Грабіжницькі націнки: магазини штучно завищують ціни на основні продукти

Продукти першої необхідності помітно подорожчали під тиском інфляції та інших факторів, а деякі торгові точки…

5 години ago

Від мобілізації не втекти: дані, які важко заперечити – скільки українців ще призвуть

Згідно з недавнім аналізом Financial Times, мобілізаційний резерв України становить близько 3,7 млн ​​чоловіків віком від 25…

5 години ago

За американське авто можуть відібрати права: на що звернути увагу

В Україні почастішали випадки штрафування водіїв вживаних автомобілів, привезених зі США. Причина криється в технічних…

5 години ago

Відповідь обов’язково буде: у Москві брязкають зброєю, сиплють погрозами та лякають світ Путіним

Останніми днями схоже, що у Москві з'явилася ще одна божевільна звичка. Після вечірніх лякалок Путіна,…

6 години ago