Вирішальний зовнішній фактор: учені з’ясували причину частого розвитку алкоголізму

Нещодавнє дослідження Техаського університету в Ель-Пасо (UTEP) дало змогу зрозуміти, чому вживання алкоголю в соціальному середовищі зазвичай посилює почуття щастя і товариськості, тоді як вживання алкоголю на самоті іноді призводить до смутку або ще більшої самотності. Вчені виявили незвичайний зв’язок цього середовища з нашою сірою речовиною, пише Knowridge.

У дослідженні, проведеному під керівництвом біолога Кюнг-Ан Хан, вивчали реакцію мозку на алкоголь у різних соціальних контекстах. Опубліковане в журналі Addiction Biology, воно використовувало плодових мушок як модельний організм для вивчення впливу алкоголю на мозок. Незважаючи на свою простоту, плодові мушки мають близько 75% генів, пов’язаних із захворюваннями людини, що робить їх цінним інструментом для подібних робіт.

Команда дослідників піддавала плодових мушок впливу парів етанолу, як поодинці, так і в групі, і спостерігала за їхньою поведінкою. Вони виявили, що мухи, які зазнали впливу алкоголю в групах, стали більш активними і стали більше рухатися, тоді як мухи, які зазнали впливу алкоголю поодинці, продемонстрували лише незначне підвищення активності.

Потім дослідники вивчили роль дофаміну, нейромедіатора, пов’язаного із задоволенням і мотивацією. Порівнявши мух з нормальним рівнем дофаміну з мухами з підвищеним рівнем, вони виявили, що в групових умовах мухи з підвищеним рівнем дофаміну проявляли значно більшу гіперактивність під час впливу алкоголю. Це свідчить про те, що соціальне оточення і дофамін разом посилюють дію алкоголю.

Дослідження також виявило рецептор дофаміну D1 як ключового гравця в цьому процесі. Цей рецептор, який має вирішальне значення для регулювання дії дофаміну, також був пов’язаний із розладом, пов’язаним із вживанням алкоголю (AUD) у людей. Отримані результати дають змогу припустити, що взаємодія між соціальними умовами, дофаміном і вживанням алкоголю може пояснити, чому деякі люди більш уразливі до розвитку AUD.

Майбутні дослідження команди Хан будуть спрямовані на подальше з’ясування ролі рецептора D1 і того, як він об’єднує соціальні та хімічні сигнали в мозку, з метою поліпшення втручання для тих, хто схильний до AUD. У ширшому контексті, це дослідження розкрило науці складну взаємодію між соціальним середовищем і нейрохімією у формуванні певної унікальної поведінки, особливо щодо вживання психоактивних речовин. Ідентифікація рецептора D1 як центрального компонента в цьому процесі може призвести до створення більш цілеспрямованих методів боротьби з AUD, що дає надію на поліпшення стратегій профілактики та лікування алкоголізму в майбутньому.

Коломієць Надія

Recent Posts

Де в Україні найрозумніші школярі. Топ-5 міст за результатами НМТ

Порталом Osvita.ua був оприлюднений рейтинг обласних центрів України за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року.…

5 години ago

Персональна тренерка Іванки Трамп назвала п’ять вправ для ідеальної фігури

Іванка Трамп, донька кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа, у свої 42 роки…

6 години ago

Звідки береться ком у горлі та, як із ним боротися

Популярний в Україні лікар Євген Комаровський розповів, що таке ком у горлі, та у кого він виникає. За…

6 години ago

Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів…

6 години ago

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

6 години ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

6 години ago