Вирішальний зовнішній фактор: учені з’ясували причину частого розвитку алкоголізму

Нещодавнє дослідження Техаського університету в Ель-Пасо (UTEP) дало змогу зрозуміти, чому вживання алкоголю в соціальному середовищі зазвичай посилює почуття щастя і товариськості, тоді як вживання алкоголю на самоті іноді призводить до смутку або ще більшої самотності. Вчені виявили незвичайний зв’язок цього середовища з нашою сірою речовиною, пише Knowridge.

У дослідженні, проведеному під керівництвом біолога Кюнг-Ан Хан, вивчали реакцію мозку на алкоголь у різних соціальних контекстах. Опубліковане в журналі Addiction Biology, воно використовувало плодових мушок як модельний організм для вивчення впливу алкоголю на мозок. Незважаючи на свою простоту, плодові мушки мають близько 75% генів, пов’язаних із захворюваннями людини, що робить їх цінним інструментом для подібних робіт.

Команда дослідників піддавала плодових мушок впливу парів етанолу, як поодинці, так і в групі, і спостерігала за їхньою поведінкою. Вони виявили, що мухи, які зазнали впливу алкоголю в групах, стали більш активними і стали більше рухатися, тоді як мухи, які зазнали впливу алкоголю поодинці, продемонстрували лише незначне підвищення активності.

Потім дослідники вивчили роль дофаміну, нейромедіатора, пов’язаного із задоволенням і мотивацією. Порівнявши мух з нормальним рівнем дофаміну з мухами з підвищеним рівнем, вони виявили, що в групових умовах мухи з підвищеним рівнем дофаміну проявляли значно більшу гіперактивність під час впливу алкоголю. Це свідчить про те, що соціальне оточення і дофамін разом посилюють дію алкоголю.

Дослідження також виявило рецептор дофаміну D1 як ключового гравця в цьому процесі. Цей рецептор, який має вирішальне значення для регулювання дії дофаміну, також був пов’язаний із розладом, пов’язаним із вживанням алкоголю (AUD) у людей. Отримані результати дають змогу припустити, що взаємодія між соціальними умовами, дофаміном і вживанням алкоголю може пояснити, чому деякі люди більш уразливі до розвитку AUD.

Майбутні дослідження команди Хан будуть спрямовані на подальше з’ясування ролі рецептора D1 і того, як він об’єднує соціальні та хімічні сигнали в мозку, з метою поліпшення втручання для тих, хто схильний до AUD. У ширшому контексті, це дослідження розкрило науці складну взаємодію між соціальним середовищем і нейрохімією у формуванні певної унікальної поведінки, особливо щодо вживання психоактивних речовин. Ідентифікація рецептора D1 як центрального компонента в цьому процесі може призвести до створення більш цілеспрямованих методів боротьби з AUD, що дає надію на поліпшення стратегій профілактики та лікування алкоголізму в майбутньому.

Коломієць Надія

Recent Posts

Заплатите більше, навіть якщо фактично споживаєте менше: газовики зробили попередження

Деякі українці ризикують у рази переплачувати за природний газ, навіть за мінімального споживання. У якому…

3 хв. ago

В Україні продовжують мобілізувати пенсіонерів, хто відмовляється – в’язниця

На Дніпропетровщині суд засудив пенсіонера до трьох років позбавлення волі за ухилення від мобілізації. Амур-Нижньодніпровський…

12 хв. ago

Розкриття банківської таємниці в Україні: експерт пояснив, в чому криється небезпека

Ідея міністра фінансів Сергія Марченка про розкриття банківської таємниці в Україні має низку загроз. Таке рішення може…

20 хв. ago

ЗМІ розповіли про штраф сина Порошенка: сума може збільшитись

Військовозобов'язаному синові народного депутата Петра Порошенка Олексію, нібито загрожує штраф через неявку за військовим порядком.…

30 хв. ago

Меркель висловила сумнів, що Україна може зберегти незалежність

Україна без підтримки США та НАТО не зможе зберегти свою незалежність після нападу Росії. Таку думку висловила колишня…

39 хв. ago

283 000 грн: в Україні британський кіт коштує, як новий автомобіль

На спеціалізованих порталах, зокрема на популярному сайті OLX, часто публікуються оголошення про продаж елітних порід тварин, що…

47 хв. ago