Вирішальний зовнішній фактор: учені з’ясували причину частого розвитку алкоголізму

Нещодавнє дослідження Техаського університету в Ель-Пасо (UTEP) дало змогу зрозуміти, чому вживання алкоголю в соціальному середовищі зазвичай посилює почуття щастя і товариськості, тоді як вживання алкоголю на самоті іноді призводить до смутку або ще більшої самотності. Вчені виявили незвичайний зв’язок цього середовища з нашою сірою речовиною, пише Knowridge.

У дослідженні, проведеному під керівництвом біолога Кюнг-Ан Хан, вивчали реакцію мозку на алкоголь у різних соціальних контекстах. Опубліковане в журналі Addiction Biology, воно використовувало плодових мушок як модельний організм для вивчення впливу алкоголю на мозок. Незважаючи на свою простоту, плодові мушки мають близько 75% генів, пов’язаних із захворюваннями людини, що робить їх цінним інструментом для подібних робіт.

Команда дослідників піддавала плодових мушок впливу парів етанолу, як поодинці, так і в групі, і спостерігала за їхньою поведінкою. Вони виявили, що мухи, які зазнали впливу алкоголю в групах, стали більш активними і стали більше рухатися, тоді як мухи, які зазнали впливу алкоголю поодинці, продемонстрували лише незначне підвищення активності.

Потім дослідники вивчили роль дофаміну, нейромедіатора, пов’язаного із задоволенням і мотивацією. Порівнявши мух з нормальним рівнем дофаміну з мухами з підвищеним рівнем, вони виявили, що в групових умовах мухи з підвищеним рівнем дофаміну проявляли значно більшу гіперактивність під час впливу алкоголю. Це свідчить про те, що соціальне оточення і дофамін разом посилюють дію алкоголю.

Дослідження також виявило рецептор дофаміну D1 як ключового гравця в цьому процесі. Цей рецептор, який має вирішальне значення для регулювання дії дофаміну, також був пов’язаний із розладом, пов’язаним із вживанням алкоголю (AUD) у людей. Отримані результати дають змогу припустити, що взаємодія між соціальними умовами, дофаміном і вживанням алкоголю може пояснити, чому деякі люди більш уразливі до розвитку AUD.

Майбутні дослідження команди Хан будуть спрямовані на подальше з’ясування ролі рецептора D1 і того, як він об’єднує соціальні та хімічні сигнали в мозку, з метою поліпшення втручання для тих, хто схильний до AUD. У ширшому контексті, це дослідження розкрило науці складну взаємодію між соціальним середовищем і нейрохімією у формуванні певної унікальної поведінки, особливо щодо вживання психоактивних речовин. Ідентифікація рецептора D1 як центрального компонента в цьому процесі може призвести до створення більш цілеспрямованих методів боротьби з AUD, що дає надію на поліпшення стратегій профілактики та лікування алкоголізму в майбутньому.

Коломієць Надія

Recent Posts

“Сармат” долетить до Страсбурга за 3 хвилини: у Держдумі РФ пригрозили Європі балістичним ударом

Спікер російської Держдуми В'ячеслав Володін заявив, що заклик Європарламенту зняти обмеження на удари України вглиб…

47 секунд ago

Кадиров знову звернувся до Ілона Маска через Cybertruck

Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров, який стверджував, що отримав у подарунок від американського бізнесмена Ілона…

6 хв. ago

Тане на очах: Валерій Залужний дуже схуд і показав, який вигляд має зараз (фото)

В минулому головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний не перестає…

17 хв. ago

Найкорисніший овоч у світі: цей недорогий продукт містить найцінніші речовини для організму

Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США визначив найкорисніший…

19 хв. ago

Нардеп Дмитрук розповів, як тікав з України “з портфельчиком”, бо боявся, що його ліквідують

Оголошений в розшук нардеп-втікач Артем Дмитрук розповів на каналі одеського юриста Тараса Никифорчука, як йому…

19 хв. ago

Сонячна енергія “під землею”: енергетики зробили найбільше відкриття в історії

Національна лабораторія Айдахо та Національна лабораторія відновлюваної енергії (США) мають намір запустити в штаті Айдахо…

21 хв. ago