Назвали причину, чому слід відмовитися від гаджетів та ламп вночі

Лампочка, включена вночі, читання зі світлом після 00:00 або перегляд стрічки новин у смартфоні можуть підвищити ризик розвитку діабету 2 типу.

Це підтверджує недавнє дослідження, опубліковане The Lancet Regional Health – Europe, про вплив штучного світла на здоров’я людини після опівночі.

У дослідженні взяли участь близько 85 000 чоловік віком 40-69 років. Вдень і вночі вони мали спеціальні пристрої на руці, які відстежували вплив різного рівня світла на них.

Експеримент тривав один тиждень, але стан здоров’я учасників відстежували протягом дев’яти років. Так вчені виявили: ті, у кого згодом розвинувся діабет 2 типу, частіше зазнавали впливу штучного світла протягом 00:30-6:00 того тижня, коли носили гаджети на руці.

До того ж, вчені ще раз відзначили: вплив жовтого світла від лампи для читання або синього від смартфона/телевізора може ускладнити засинання.

З одного боку, ці результати не доводять причинно-наслідкового зв’язку та мають кілька обмежень. Наприклад, дослідники не врахували час прийому їжі, який може вплинути на циркадні ритми та толерантність до глюкози.

З іншого боку, результати виявляють зв’язок між впливом штучного світла вночі та ризиком метаболічних розладів, зокрема діабету.

Попередні дослідження за участю тварин і людей свідчать, що вплив штучного світла може порушити циркадні ритми. А це у свою чергу призводить до зниження толерантності до глюкози, зміни секреції інсуліну та збільшення ваги. Все це пов’язано з підвищеним ризиком метаболічних розладів, наприклад діабету 2 типу.

Є експерименти, які також демонструють: коли вироблення мелатоніну (гормон сну) порушується, і циркадний ритм виходить з ладу, це може призвести до зменшеного виділення інсуліну підшлунковою залозою. Це також можливий чинник розвитку діабету.

«Рада уникати нічного світла – проста та економічно ефективна рекомендація, яка може полегшити глобальний тягар діабету 2 типу для здоров’я», – роблять висновок автори дослідження під керівництвом дослідників з Університету Монаша в Австралії.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago