Назвали причину, чому слід відмовитися від гаджетів та ламп вночі

Лампочка, включена вночі, читання зі світлом після 00:00 або перегляд стрічки новин у смартфоні можуть підвищити ризик розвитку діабету 2 типу.

Це підтверджує недавнє дослідження, опубліковане The Lancet Regional Health – Europe, про вплив штучного світла на здоров’я людини після опівночі.

У дослідженні взяли участь близько 85 000 чоловік віком 40-69 років. Вдень і вночі вони мали спеціальні пристрої на руці, які відстежували вплив різного рівня світла на них.

Експеримент тривав один тиждень, але стан здоров’я учасників відстежували протягом дев’яти років. Так вчені виявили: ті, у кого згодом розвинувся діабет 2 типу, частіше зазнавали впливу штучного світла протягом 00:30-6:00 того тижня, коли носили гаджети на руці.

До того ж, вчені ще раз відзначили: вплив жовтого світла від лампи для читання або синього від смартфона/телевізора може ускладнити засинання.

З одного боку, ці результати не доводять причинно-наслідкового зв’язку та мають кілька обмежень. Наприклад, дослідники не врахували час прийому їжі, який може вплинути на циркадні ритми та толерантність до глюкози.

З іншого боку, результати виявляють зв’язок між впливом штучного світла вночі та ризиком метаболічних розладів, зокрема діабету.

Попередні дослідження за участю тварин і людей свідчать, що вплив штучного світла може порушити циркадні ритми. А це у свою чергу призводить до зниження толерантності до глюкози, зміни секреції інсуліну та збільшення ваги. Все це пов’язано з підвищеним ризиком метаболічних розладів, наприклад діабету 2 типу.

Є експерименти, які також демонструють: коли вироблення мелатоніну (гормон сну) порушується, і циркадний ритм виходить з ладу, це може призвести до зменшеного виділення інсуліну підшлунковою залозою. Це також можливий чинник розвитку діабету.

«Рада уникати нічного світла – проста та економічно ефективна рекомендація, яка може полегшити глобальний тягар діабету 2 типу для здоров’я», – роблять висновок автори дослідження під керівництвом дослідників з Університету Монаша в Австралії.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

47 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

48 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

50 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago