Мільйони людей можуть втратити зір: у всьому винні популярні препарати, заявили вчені

Активний інгредієнт таких популярних ліків, як оземпік і вегові — семаглутид, може бути пов’язаний з підвищеним ризиком рідкісного захворювання очей, стверджується в нещодавньому дослідженні Гарвардського університету. Популярність цих препаратів як нетрадиційного методу боротьби із зайвою вагою лише погіршує ситуацію, оскільки мільйони людей можуть опинитися за крок від втрати зору, пише ScineceAlert.

Відкриття, що викликало тривогу в науковій і медичній сферах, було зроблено після того, як лікарі з Бостона повідомили про три випадки втрати зору у пацієнтів, які приймали семаглутид протягом тижня. Під час подальшого аналізу дослідники вивчили історії хвороби 16 827 пацієнтів, включно з 710 з діабетом 2 типу і 979 з надмірною вагою або ожирінням.

Вони виявили значний зв’язок між прийомом семаглутиду та ризиком розвитку неартеріальної передньої ішемічної нейропатії зорового нерва (NAION) — захворювання, на яке страждають приблизно 10 із 10 000 осіб. NAION характеризується зниженням припливу крові до передньої частини зорового нерва, що може призвести до раптової та незворотної втрати зору.

Під час дослідження, опублікованого в журналі JAMA Ophthalmology, у 11 відсотків пацієнтів, які приймали семаглутид для лікування діабету, розвинулася NAION, порівняно з 3 відсотками пацієнтів, які приймали інші препарати для лікування діабету. Таким чином, вживання цього інгредієнта ставить під загрозу мільйони людей і здатне вивести рідкісне, але небезпечне ускладнення на досить тривожний рівень поширеності.

Нейроофтальмолог Джозеф Ріццо з Массачусетської лікарні наголосив на важливості обговорення з пацієнтами проблеми NAION як потенційного ризику, під час наміру вживати ці препарати, незважаючи на її, поки що, відносну рідкість. Дослідження вчених же виявило чіткий зв’язок між семаглутидом і підвищеним ризиком NAION, особливо серед тих, хто вже схильний до цього через зайву вагу або діабет 2 типу.

Семаглутид, спочатку схвалений FDA у 2017 році для лікування діабету, є відносно новим інгредієнтом на ринку, і його використання різко зросло після схвалення для зниження ваги. Він діє, імітуючи людський інкретин GLP-1, який збільшує секрецію інсуліну, зменшує секрецію глюкагону і сповільнює спорожнення шлунка, тим самим знижуючи рівень глюкози в крові у людей з діабетом 2 типу. Крім основного застосування для лікування діабету і зниження ваги, семаглутид, як було показано, знижує ризик таких серцево-судинних ускладнень, як інфаркт та інсульт, у пацієнтів з діабетом 2 типу.

Семаглутид є відносно новим інгредієнтом на ринку, але вже встиг завоювати популярність серед людей, які бажають скинути зайві кілограми Фото: Unsplash

Це було продемонстровано в дослідженні SUSTAIN-6, яке показало зниження ризику цих ускладнень на 26% порівняно з плацебо. Під час клінічних випробувань пацієнти, які використовують семаглутид для зниження ваги, за 68 тижнів у середньому скинули близько 15% від вихідної маси тіла, що робить його одним із найефективніших препаратів для зниження ваги. На виникнення NAION, що вважається результатом недостатнього припливу крові (гіпоперфузії) до зорового нерва, можуть впливати такі фактори, як низький кров’яний тиск, апное уві сні та деякі лікарські препарати, що впливають на кровотік.

За даними Міжнародної діабетичної федерації, у 2021 році близько 537 мільйонів дорослих віком 20-79 років жили з діабетом. За прогнозами, це число зросте до 643 мільйонів до 2030 року і до 783 мільйонів до 2045 року. Глобальні витрати на діабет також значні й оцінювалися в 966 мільярдів доларів ще 2021 року, що свідчить про серйозне їхнє зростання на 316% за останні 15 років.

Рівень захворюваності на NAION у загальній популяції становить від 2,3 до 10,3 на 100 000 осіб на рік, із вищою поширеністю серед літніх людей.

Поточні дослідження вчених спрямовані на з’ясування механізмів, за допомогою яких семаглутид може впливати на ризик NAION, що може допомогти в запобіганні подібних ускладнень у майбутньому. Згідно з наявними уявленнями, у зоровому нерві можуть бути рецептори, що взаємодіють із семаглутидом, хоча для підтвердження цих висновків необхідні подальші масштабні дослідження, заявили автори наукової роботи.

Раніше Фокус писав про те, скільки людство втратило років життя через ожиріння. Автори дослідження пропонують запровадити профілактичні та терапевтичні стратегії на загальних рівнях, щоб знизити навантаження на глобальну охорону здоров’я, адже показники продовжують зростати.

Ольга Степанова

Recent Posts

Моторошне видовище: жінка спіймала величезну стародавню рибу завдовжки 2,5 метра

Емілі Сонг з Техасу (США) спіймала стародавню рибу неймовірних розмірів. Габарити алігаторевої щуки перевершують показники найбільших…

8 хв. ago

Брюс Вілліс поводиться агресивно: близьких охопив страх

Про це мало хто знав, але здоров'я Брюса Вілліса почало погіршуватися ще майже десять років тому. У…

15 хв. ago

В Україні змінять базову підготовку бійців перед відправкою на фронт: Сирський розкрив деталі

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський анонсував зміни у базовій підготовці бійців перед відправкою на фронт. Про це…

24 хв. ago

Циклон “Борис” вже втрачає свою силу: синоптикиня розказала, як зміниться погода в Україні

Циклон "Борис", що спричинив потужні зливи в Європі, вже втрачає свою силу. Про це розповіла синоптикиня…

33 хв. ago

У Києві починається шторм, а за містом піщана буря вже заблокувала проїзд трасою

У Києві та області 16 вересня 2024 року оголошено штормове попередження. Вже самим найближчим часом…

40 хв. ago

Українців обвішують навіть під під’їздом: три “базарні” методи обману

Одна з "популярних" схем обману покупців на ринку – неточна вага. Однак "кмітливі" продавці вийшли…

41 хв. ago