У Кореї лікарі пересадили жінці надруковану на 3D-принтері трахею

Команда вчених, лікарів та інженерів у столиці Кореї Сеулі провели першу у світі операцію з трансплантації надрукованої на 3D-принтері трахеї 50-річній жінці. Пацієнтка втратила частину цього органу після операції з видалення раку щитоподібної залози.

Про це повідомляє британський науково-популярний журнал BBC Science Focus

З чого складається трахея, надрукована на 3D-принтері

Для побудови нової трахеї медики взяли невелику кількість стовбурових та хрящових клітин від інших людей. Ці клітини лишилися від лікування в них закладеності носа та після операції на носовій перегородці.

“По суті, новий орган пацієнта побудований із хряща та слизової оболонки (волога оболонка, яку ви маєте в деяких органах і порожнинах тіла, таких як легені та ніс)”, — зазначили в матеріалі.

Крім того, надрукована трахея складається з полікапролактона (PCL) для структурної підтримки та біочорнила, яке складається з живих клітин. На жаль, PCL має термін придатності 5 років, опісля він розкладається, однак вчені впевнені, що за цей час в жінки відновиться своя трахея.

Як вчені видрукували трахею на 3D-принтері

“Розміри трахеї повинні відповідати пацієнту. Спочатку команда зібрала дані КТ та МРТ пацієнта, щоб спроєктувати їх так, щоб вони ідеально відповідали. У цьому випадку довжина трахеї не повинна перевищувати 5 см”, — зазначили у виданні.

Щоб видрукувати трахею знадобилося два тижні, операції з трансплантації тривала півдня. Наразі пацієнтка почувається добре і йде на поправку, та лікарі досі спостерігають за нею.

Чи можна на 3D-принтері друкувати різні органи

Принтер створила компанія T&R Biofab спеціально для лікарні Святої Марії в Сеулі, де жінці робили операцію. Пристрій спеціалізується на друку порожнистих трубчастих структур із високоточною технологією, тобто для друку чогось іншого його не застосуєш. Однак розробники запевняють, що, ймовірно, розширять своє виробництво в майбутньому.

“Хоча ще надто рано говорити про те, що 3D-біодрук може стати вирішенням нинішньої нестачі органів для трансплантації, це безумовно збільшує надії частково розв’язати проблему для деяких органів, певних показань або принаймні може заповнити прогалину між класичними медичними пристроями і трансплантацією органів”, — наголосив керівник відділу наукової стратегії T&R Biofab доктор Пауло Маріньо в коментарі BBC Science Focus.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росія готує потужні гібридні атаки на європейські столиці, – полковник Грант

Полковник британської армії у відставці, відомий військовий експерт Глен Грант зазначив, що правитель РФ Володимир…

1 хв. ago

Мінус одна професія: автори ChatGPT зібралися виходити на ринок ШІ-порно

Прямо зараз компанія OpenAI, творці чат-бота ChatGPT і генератора картинок DALL-E, обговорює можливість схвалення генерації "18+"-контенту…

11 хв. ago

Що вийшло з моди: антитренди літа 2024: думка стиліста

Літо вже через три тижні, а значить час розібратися, який тогорічний одяг варто відправити якомога…

29 хв. ago

Шольц пояснив, хто з українців зможе залишитись у Німеччині

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що українці з посвідкою на проживання та роботою зможуть залишатися…

52 хв. ago

У Бєлгороді склався під’їзд 10-поверхового житлового будинку: є загиблі та постраждалі (фото)

Вдень у неділю, 12 травня, у російському Бєлгороді обвалився під'їзд 10-поверхового житлового будинку, внаслідок чого є…

56 хв. ago

Рідкісні одкровення: Меган Маркл під час візиту до Нігерії розповіла про своїх дітей

Травень – особливий місяць для принца Гаррі та Меган Маркл. 6-го вони відсвяткували п'ятий день народження…

1 годину ago