Зростання тривалості життя офіційно закінчено: скільком людям вдасться дожити до 100 років

Століттями люди по всьому світу намагаються розгадати секрет вічного життя або хоча б знайти спосіб уповільнити старіння. Безліч перспективних учених наближають нас до цього моменту, але кому насправді з людей на Землі вдасться дожити до 100 років і як багато їх буде? Нове дослідження проливає світло на це питання, пише Daily Mail.

Безліч людей на планеті, ймовірно, хотіли б дожити до 100 років, але шанси на це все ще дуже малі, оскільки зростання тривалості життя сповільнюється по всій Землі — принаймні на це вказують результати нового дослідження.

Дослідники виявили, що людство, ймовірно, наближається до межі свого довголіття, попри величезні стрибки в тривалості життя протягом 10 і першої половини 20 століття. Багато в чому ці стрибки стали можливими завдяки розвитку медицини.

Деякі прогнози 1990-х років навіть припускали, що більшість дітей, народжених сьогодні, ймовірно, доживуть до свого століття. Однак новий аналіз спростовує ці прогнози. Дані вказують на те, що більшість дітей, народжених в останні роки, як і раніше, мають лише 5,3% шансів відсвяткувати свій 100-й день народження, якщо вони дівчатка, і лише 1,8% шансів, якщо вони хлопчики.

Під час дослідження група вчених з Іллінойського університету в Чикаго вивчила дані про смертність із регіонів по всьому світу. Вони виявили, що середня тривалість життя у світі зросла з 48 років у 1900 році до 67 років у 1950 році, а потім до 76 років на початку тисячоліття. Однак до 2021 року середня тривалість життя у світі зросла лише до 77 років.

Учені зазначають, що якби зростання середньої тривалості життя тривало такими ж темпами, як і раніше, вона, ймовірно, мала б становити близько 83 років. На жаль, аналіз нових даних показує, що дитина, народжена 2022 року, може розраховувати прожити до 78,9 року, якщо вона хлопчик, і до 82,8 року, якщо вона дівчинка. Усе це вказує на явне уповільнення зростання тривалості життя.

Аналіз нових даних також показав, що жителі Гонконгу мають найбільше шансів відсвяткувати своє сторіччя — серед дітей, народжених 2019 року, 12,8% жінок і 4,4% чоловіків досягнуть цього рубежу. Ба більше, нові дані вказують на те, що сьогодні немає жодних доказів того, що “радикальне подовження життя” відбулося або відбудеться в цьому столітті. Вчені також вважають, що люди, можливо, досягли своєї межі, а тому нам би варто було зосередитися на збільшенні кількості років, проведених у доброму здоров’ї.

За словами провідного автора дослідження, професора Стюарта Ольшанського, більшість людей у літньому віці сьогодні живуть за часом, який “було створено медициною”. На жаль, ці “медичні пластирі” скорочують тривалість життя — це означає, що період збільшення тривалості життя офіційно закінчився.

Коломієць Надія

Recent Posts

Що чекає на тих, хто досі не оновив дані: у ТЦК розповіли

Переважну більшість військовозобов'язаних чоловіків, які досі не оновили свої облікові дані у ТЦК шукають за допомогою "Укрпошти"…

6 хв. ago

Коломойський постригся наголо, залишаючись вже понад рік в СІЗО

Чим більше часу олігарх Ігор Коломойський проводить у СІЗО, тим коротшим стає його волосся. На 13-му…

15 хв. ago

Під Вугледаром комбат вчинив самогубство, коли батальон відмовився іти в бій: деталі

В останній день оборони Вугледара скоїв самогубство командир батальону, бійці якого відмовилися виконувати бойове завдання. Як повідомляє "Суспільне",…

23 хв. ago

Трамп таємно дружить з Путіним і дзвонив йому у цьому році – Washington Post

Колишній президент та кандидат на наступних виборах у США Дональд Трамп таємно дружить з російським правителем Володимиром…

32 хв. ago

Ось це поворот: Україна почала видавати гранти на виробництво ракет – Федоров розповів подробиці

Україна цьогоріч почала видавати гранти на виробництво ракет. Наступного року плануються гранти на порохові заводи.…

41 хв. ago

На Дніпропетровщині стався землетрус

Ввечері у вівторок, 8 жовтня, в Україні стався землетрус. Поштовхи магнітудою 3,3 зафіксували в Дніпропетровській області. …

44 хв. ago