Здоровими будуть лише 14%: учені розповіли про проблеми, що спіткали підросле покоління

Глобальне дослідження засвідчило, що лише 14% дітей віком від трьох до чотирьох років відповідають рекомендаціям ВООЗ щодо фізичної активності, сну та екранного часу. У дослідженні, проведеному під керівництвом Університету Вуллонгонга (UOW), було проаналізовано дані 7 017 дітей із 33 країн. Отримані результати свідчать про серйозну проблему з розвитком дітей молодшого віку, оскільки ці роки мають вирішальне значення для формування здорових звичок на все життя, пише Medical Xpress.

Згідно з ВООЗ, діти цієї вікової групи повинні щодня займатися фізичною активністю протягом 180 хвилин, обмежувати час роботи з екраном до однієї години та отримувати від 10 до 13 годин якісного сну. Дослідження, опубліковане в журналі JAMA Pediatrics і проведене за підтримки доктора Симони Томаз із Університету Стірлінга, показало, що більшість дітей в усьому світі не виконують цих рекомендацій, водночас надмірний час роботи з екраном та нестача фізичної активності є звичайним для них явищем.

Доктор Кар Хау Чонг, провідний автор дослідження і молодший науковий співробітник UOW, наголосив на надважливій ролі ранньої фізичної активності в розвитку дітей. Він попередив, що нездатність впоратися з цими тенденціями може мати довгострокові наслідки для громадської охорони здоров’я, впливаючи на фізичний, розумовий та емоційний розвиток дітей. Відмінності спостерігалися в різних регіонах і рівнях доходу. Діти в країнах із низьким рівнем доходу частіше відповідають стандартам ВООЗ — 16,6% порівняно з 14,4% у країнах із високим рівнем доходу. Найбільшу відповідність стандартам зафіксовано в африканських країнах — 23,9%, а найменшу — у Північній і Південній Америці — лише 7,7%.

Томаз наголосила, що створення середовища, що сприяє фізичній активності та здоровому сну, необхідне для дітей у всьому світі, незалежно від географічного положення. Чонг закликав вжити термінових заходів для розв’язання цих проблем за допомогою політичних і громадських ініціатив, що сприяють розвитку руху і скороченню екранного часу. Він наголосив на необхідності спільного підходу за участю батьків, педагогів і політиків для створення сприятливого середовища для дітей.

Розуміння культурних і соціальних умов у різних регіонах матиме вирішальне значення для реалізації ефективних стратегій із поліпшення поведінки дітей щодо здоров’я в усьому світі, впевнені автори. Дослідження також ґрунтується на раніше отриманих даних про те, що пандемія COVID-19 погіршила рівень фізичної активності у дітей у всьому світі. Докторка Томаз також брала участь у дослідженнях, що показують наслідки пандемії. Цей всебільший масив доказів наголошує на необхідності цілеспрямованих заходів у сфері громадської охорони здоров’я, щоб повернути назад ці небезпечні для майбутнього покоління тенденції.

Коломієць Надія

Recent Posts

Коломойський постригся наголо, залишаючись вже понад рік в СІЗО

Чим більше часу олігарх Ігор Коломойський проводить у СІЗО, тим коротшим стає його волосся. На 13-му…

5 хв. ago

Під Вугледаром комбат вчинив самогубство, коли батальон відмовився іти в бій: деталі

В останній день оборони Вугледара скоїв самогубство командир батальону, бійці якого відмовилися виконувати бойове завдання. Як повідомляє "Суспільне",…

13 хв. ago

Трамп таємно дружить з Путіним і дзвонив йому у цьому році – Washington Post

Колишній президент та кандидат на наступних виборах у США Дональд Трамп таємно дружить з російським правителем Володимиром…

22 хв. ago

Ось це поворот: Україна почала видавати гранти на виробництво ракет – Федоров розповів подробиці

Україна цьогоріч почала видавати гранти на виробництво ракет. Наступного року плануються гранти на порохові заводи.…

31 хв. ago

На Дніпропетровщині стався землетрус

Ввечері у вівторок, 8 жовтня, в Україні стався землетрус. Поштовхи магнітудою 3,3 зафіксували в Дніпропетровській області. …

34 хв. ago

У двох категорій пенсіонерів можуть забрати виплати: чому і коли

У проєкті держбюджету на наступний рік передбачено, що деякі категорії осіб можуть втратити свої щомісячні…

39 хв. ago