Пандемія 2.0? ВООЗ б’є на сполох: список смертоносних вірусів поповнився

Світова організація охорони здоров’я оновила список патогенів, що становлять найбільшу загрозу для людства. До переліку, який включає понад 30 вірусів, грибків і бактерій, увійшли грип А, денге та віспа мавп. Це викликає побоювання щодо можливої нової пандемії.

Вибір патогенів ґрунтувався на їх потенційній загрозі для глобального здоров’я, з урахуванням таких критеріїв, як висока заразність, вірулентність та обмежений доступ до вакцин і методів лікування. Цей список, як очікується, буде оновлюватися в майбутньому з урахуванням глобальних змін, таких як зміна клімату, урбанізація та міжнародні подорожі.

Грип

Хоча багато з цих патогенів поширені в певних регіонах, вони мають потенціал для глобального поширення. Список допоможе в розробці методів лікування, вакцин і діагностики.

Після спалаху 2022 року до списку додали вірус мавпячої віспи, а натуральна віспа залишилася в списку через потенційне використання як біологічної зброї. У списку також віруси грипу А, такі як підтип H5, що викликав спалах серед великої рогатої худоби в США.

Пневмонія —  чума 21 сторіччя, smol.aif.ru

Серед нових бактерій – штами, що викликають холеру, чуму, дизентерію, діарею та пневмонію. Два віруси, які передаються від гризунів до людей, також потрапили в список через підвищений ризик передачі, пов’язаний зі зміною клімату та урбанізацією.

Вірус Ніпах, що переноситься летючими мишами, залишився в списку через його високу смертність і легкість передачі від тварин.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

4 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

4 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

4 години ago