Можуть непоправно зіпсувати зуби: 6 найнебезпечніших стоматологічних трендів TikTok

Останнім часом люди дедалі частіше шукають у соцмережах, зокрема, у TikTok, різні поради, що допомагають заощадити гроші на лікуванні зубів. Як пише Newsweek, поради зі стоматології набирають мільйони переглядів, пропонуючи домашні лайфхаки та швидкі рішення для поліпшення вигляду зубів. Однак більшість із таких порад приносять більше шкоди, ніж користі, і можуть призвести до нещасних випадків, болю та подальших пошкоджень.

Доктор Сміта Мехра, головний стоматолог The Neem Tree Dental Practice, розповіла Newsweek про шість найнебезпечніших стоматологічних трендів TikTok.

1. Підпилювання зубів

Користувачі діляться відеороликами про те, як вони вдома підпилюють зуби пилочкою для нігтів, намагаючись їх випрямити. Однак такі дії можуть завдати непоправної шкоди вашим зубам, каже стоматолог.

На відміну від нігтів, зуби не відновлюються, і самостійна обробка їх пилкою може зруйнувати емаль. Крім того, залишається незахищеним чутливий шар дентину, який не повинен бути оголений. Це може зробити вас сприйнятливим до карієсу надалі.

Цей лайфхак також може призвести до неправильного розташування зубів, що може спричинити проблеми з правильним пережовуванням їжі та мовленням.

2. Відбілювання зубів своїми руками

Від чищення зубів яблучним оцтом до змішування розчину перекису водню і харчової соди – на TikTok можна знайти масу інформації про те, як відбілити зуби в домашніх умовах. Але багато з “геніальних” лайфхаків з відбілювання зубів неефективні, а часто й небезпечні.

Так, багато методів відбілювання передбачають використання харчової соди або перекису водню, які в разі неправильного застосування можуть зруйнувати зубну емаль, що призводить до підвищення чутливості зубів і збільшення ризику виникнення карієсу”.

Висококонцентровані відбілювальні засоби також можуть спричинити хімічний опік, що потребує медичного втручання. Крім того, домашнє відбілювання зубів може вплинути на зубні протези, такі як коронки, вініри та пломби, інакше, ніж на натуральні зуби.

3. Домашній пірсинг для рота

Пірсинг рота в домашніх умовах, за словами стоматолога, – це один із найнебезпечніших трендів.

“Важливо розуміти, що рот – це розсадник бактерій. Виконання пірсингу в нестерильному середовищі значно підвищує ризик інфекцій, які можуть призвести до абсцесів, набряків і болю в роті”, – пояснила вона.

Крім розмноження бактерій, можливими наслідками є кровотеча, пошкодження нервів або м’язів, а також незворотні рубці. Крім того, якщо ви помітите значний набряк після пірсингу в домашніх умовах, це може ускладнити дихання і перекрити дихальні шляхи.

4. Пломби “зроби сам”

Останнім часом на TikTok з’являються відеоролики, що рекламують набори для пломбування в домашніх умовах або використання нестоматологічних матеріалів, наприклад бентонітової глини.

Водночас стоматолог застерігає, що виконання пломбування в домашніх умовах і без належної стерилізації може призвести до потрапляння бактерій у ротову порожнину, що ще більше посилить наявну проблему.

Крім того, якщо пломбувальний матеріал накладено неправильно, це може призвести до тріщин або руйнування зубів, що потребуватиме масштабнішого й дорожчого стоматологічного ремонту.

5. Закриття щілин у зубах за допомогою гумок

“Використання гумових стрічок для закриття проміжків між зубами в домашніх умовах – ще одна тенденція соціальних мереж, яка може призвести до серйозних стоматологічних проблем”, – каже Мехра.

Вони можуть завдавати сильного болю і дискомфорту, оскільки не призначені для ортодонтичних цілей. Тиск, що чиниться на зуби і ясна, може призвести до постійного болю і труднощів під час прийому їжі або розмови.

Навіть якщо гумки спочатку закривають щілини, вони не розв’язують основні проблеми вирівнювання. Це може призвести до ортодонтичного рецидиву, коли зуби повертаються у вихідне положення або зміщуються в інший бік, – зазначає стоматолог.

6. Полоскання олією

Це давня аюрведична практика, яка полягає в тому, що ви протягом п’яти хвилин перекочуєте олію в роті, щоб видалити бактерії та стимулювати вироблення слини”, – каже Мехра, зазначаючи, що ця практика нещодавно стала вірусною в TikTok, зібравши понад 167 мільйонів відео в цій категорії.

Сама по собі ця техніка не є небезпечною, і деякі дослідження показують, що вона може допомогти зменшити утворення зубних бляшок. Однак доказів, що підтверджують ці переваги, недостатньо.

До того ж іноді люди помилково замінюють звичайне чищення зубів на полоскання олією, що є неприпустимим, наголошує стоматолог.

Якщо використовувати цю техніку замість чищення зубів щіткою і зубною ниткою, це може призвести до накопичення зубного нальоту, збільшуючи ризик розвитку карієсу і захворювань ясен. Будь-які переваги полоскання олією, як-от свіжий подих або відчуття чистоти в роті, як правило, мають тимчасовий характер і не замінюють регулярну гігієну зубів.

Якщо ви все ж хочете спробувати зробити ополіскувач для рота самостійно”, Мехра рекомендує використовувати чайну ложку яблучного оцту, змішаного з чашкою води, щоб впоратися з неприємним запахом з рота.

Ольга Степанова

Recent Posts

Трамп, принц Гаррі та багато інших: у мережі з’явився список гостей вечірок P Diddy (фото)

Популярного американського музиканта і продюсера Шона Комбса, більш відомого під псевдонімом P Diddy (Puff Daddy), звинуватили в…

17 хв. ago

Telegram створить свій аналог Youtube

Месенджер Telegram має намір запустити власний відеохостинг на зразок Youtube. Адміністрація платформи навіть оголосила конкурс на створення відеоплеєра,…

31 хв. ago

“Ми будемо біля ТЦК до ранку”. Ломаченко опублікував відео “знущання над усією Україною”

Колишній чемпіон світу з боксу у трьох вагових категоріях Василь Ломаченко у себе в соціальних мережах влаштував…

36 хв. ago

Циклон Finny накриє Україну: в яких областях очікувати сильні дощі

У неділю на Україну обрушиться циклон Finny, який принесе зливи та грози в західні, північні,…

42 хв. ago

Паста доктора Амосова: як правильно готувати суміш-панацеєю від усіх хвороб

У періоди, коли ми частіше стикаємося з інфекціями та застудами, добре дбати про свій імунітет,…

48 хв. ago

Що загрожує ухилянтам, які звертались до “мільйонерки” та голови МСЕК Хмельниччини

Ухилянтам, які користувались послугами затриманої голови МСЕК Хмельниччини Тетяни Крупи може загрожувати до 5 років ув'язнення. Зараз…

58 хв. ago