Вишня – смачна та корисна ягода, улюблена багатьма. Але що робити з кісточками, які зазвичай ми без роздумів випльовуємо? Виявляється, вони можуть таїти у собі небезпеку.
Докладніше про те, чому небезпечно їсти вишні з кісточками, читайте у нашому матеріалі.
Усередині вишневих кісточок міститься амигдалін – глікозид, який при розщепленні в організмі людини перетворюється на ціанистий водень.
Ціанистий водень – отрута, яка може призвести до серйозних отруєнь. Смертельна доза ціаніду в людини становить 0,5-3,5 мг на 1 кг ваги тіла.
Це означає, що для дорослої людини небезпечною може стати порція з 7-9 розжованих та проковтнутих вишневих кісточок.
Але не варто впадати у паніку! Проковтнути випадково одну-дві кісточки вишні – не смертельно.
Цілі кісточки просто пройдуть через шлунково-кишковий тракт і вийдуть з організму природним шляхом. Небезпека виникає лише при розжовуванні великої кількості кісточок.
Тому насолоджуйтесь вишнями із задоволенням, але пам’ятайте про запобіжні заходи!
На півночі Італії почали платити по 100 тисяч євро тим, хто готовий переїхати в гірські…
Мішки під очима — не просто про втому чи косметику. Це може бути сигнал про…
Студенти більше не можуть спати спокійно. У квітні ТЦК активніше перевірятимуть навчальні довідки. І якщо…
Кривава драма на Волині. У ніч проти 30 березня біля лісу в Луцькому районі невідомий…
В Україні знову повернули обов’язкові перевірки лічильників. І хто проґавить — платитиме не за себе,…
В Україні від квітня 2025-го посилюється відповідальність за спроби “вислизнути” від мобілізації. І мова вже…