Вино здавна вважається корисним напоєм, здатним всіляко покращувати наше здоров’я, проте сучасні технології та дослідження довели, що це не так, показавши, що воно радше приносить нам більше шкоди.
Колись багато вчених вважали червоне вино корисним напоєм, здатним захистити нас від серцевих захворювань. Ця віра ґрунтувалася на результатах досліджень, згідно з якими помірне споживання вина, до одного келиха на день для жінок і двох для чоловіків, може знизити смертність від серцевих захворювань на 30-40%, порівнюючи з непитущими. Червоне вино з його вмістом алкоголю та багатою на антиоксиданти виноградною шкіркою, зокрема ресвератролом, здавалося чемпіоном алкогольних напоїв, який обіцяє відновити кровоносні судини, запобігти утворенню тромбів та зменшити запалення. Цей наратив значно збільшив продажі вина, починаючи з 1990-х років, проте з часом дослідження показали, що реальність зовсім інша, пише Forbes.
Перенесемося в теперішній час, у якому сюжетна лінія оспіваного наукою героя кардинально змінилася. Довголіття людей, які помірно п’ють, — це не заслуга алкоголю, а скоріше віддзеркалення їхнього загального здоровішого способу життя. Регулярні фізичні вправи, вищий дохід, краща освіта і більш поживний раціон відіграють у цьому важливу роль. Це зрушення в розумінні відбулося завдяки усвідомленню того, що попередні дослідження, можливо, давали нам можливість розглядати вживання алкоголю в рожевих окулярах, малюючи лише позитивний його образ.
Останні дослідження малюють іншу картину: вони показують, що навіть помірне вживання алкоголю може принести більше шкоди, ніж користі. Дослідження 2022 року показало зв’язок між помірним споживанням алкоголю і підвищеним ризиком високого артеріального тиску та серцевих захворювань. Ба більше, алкоголь було визнано канцерогеном, що спричиняє різні види раку навіть за помірного споживання. Також було встановлено, що він впливає на якість сну, перетворюючи те, що може здатися коротким шляхом у країну мрій, на тернисту і неспокійну дорогу.
Мабуть, одне з найбільш вражаючих відкриттів стосується хваленого антиоксиданту ресвератролу, що міститься в червоному вині. Виявляється, його кількість у вині занадто незначна, щоб принести користь здоров’ю, що розвінчує міф про те, що невелика кількість вина може стати запорукою гарного самопочуття, стверджують дослідження. Тож, незважаючи на те, що келих червоного вина може здатися приємним і таким, що зміцнює здоров’я, важливо знати, що його статус корисного продукту харчування було остаточно спростовано. Тепер фахівці радять не починати пити заради здоров’я і закликають до поміркованості тих, хто все ж балує себе цим напоєм, наголошуючи, що в питаннях алкоголю і здоров’я краще менше, ніж більше.
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відреагував на удар балістичною ракетою Росії по Дніпру. За словами угорського…
Над Буковелем, популярним всесезонним курортом у серці Карпат, помітили літак, не схожий на військовий. Відповідні…
Прессекретар глави РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що російська армія «відпрацьовує механізми оповіщення» українців про загрозу ударів балістичними…
В Україні для громадян, які змушені були покинути свої домівки через війну та отримали статус…
Російські окупанти на даний час захопили 25% міста Курахове Донецької області. Про це повідомив експерт BILD з аналізу відкритих…
21 листопада 2024 року держава-агресор росія завдала удару по території України, застосувавши балістичну ракету ймовірно…