Вино здавна вважається корисним напоєм, здатним всіляко покращувати наше здоров’я, проте сучасні технології та дослідження довели, що це не так, показавши, що воно радше приносить нам більше шкоди.
Колись багато вчених вважали червоне вино корисним напоєм, здатним захистити нас від серцевих захворювань. Ця віра ґрунтувалася на результатах досліджень, згідно з якими помірне споживання вина, до одного келиха на день для жінок і двох для чоловіків, може знизити смертність від серцевих захворювань на 30-40%, порівнюючи з непитущими. Червоне вино з його вмістом алкоголю та багатою на антиоксиданти виноградною шкіркою, зокрема ресвератролом, здавалося чемпіоном алкогольних напоїв, який обіцяє відновити кровоносні судини, запобігти утворенню тромбів та зменшити запалення. Цей наратив значно збільшив продажі вина, починаючи з 1990-х років, проте з часом дослідження показали, що реальність зовсім інша, пише Forbes.
Перенесемося в теперішній час, у якому сюжетна лінія оспіваного наукою героя кардинально змінилася. Довголіття людей, які помірно п’ють, — це не заслуга алкоголю, а скоріше віддзеркалення їхнього загального здоровішого способу життя. Регулярні фізичні вправи, вищий дохід, краща освіта і більш поживний раціон відіграють у цьому важливу роль. Це зрушення в розумінні відбулося завдяки усвідомленню того, що попередні дослідження, можливо, давали нам можливість розглядати вживання алкоголю в рожевих окулярах, малюючи лише позитивний його образ.
Останні дослідження малюють іншу картину: вони показують, що навіть помірне вживання алкоголю може принести більше шкоди, ніж користі. Дослідження 2022 року показало зв’язок між помірним споживанням алкоголю і підвищеним ризиком високого артеріального тиску та серцевих захворювань. Ба більше, алкоголь було визнано канцерогеном, що спричиняє різні види раку навіть за помірного споживання. Також було встановлено, що він впливає на якість сну, перетворюючи те, що може здатися коротким шляхом у країну мрій, на тернисту і неспокійну дорогу.
Мабуть, одне з найбільш вражаючих відкриттів стосується хваленого антиоксиданту ресвератролу, що міститься в червоному вині. Виявляється, його кількість у вині занадто незначна, щоб принести користь здоров’ю, що розвінчує міф про те, що невелика кількість вина може стати запорукою гарного самопочуття, стверджують дослідження. Тож, незважаючи на те, що келих червоного вина може здатися приємним і таким, що зміцнює здоров’я, важливо знати, що його статус корисного продукту харчування було остаточно спростовано. Тепер фахівці радять не починати пити заради здоров’я і закликають до поміркованості тих, хто все ж балує себе цим напоєм, наголошуючи, що в питаннях алкоголю і здоров’я краще менше, ніж більше.
Військовозобов'язаному синові народного депутата Петра Порошенка Олексію, нібито загрожує штраф через неявку за військовим порядком.…
Україна без підтримки США та НАТО не зможе зберегти свою незалежність після нападу Росії. Таку думку висловила колишня…
На спеціалізованих порталах, зокрема на популярному сайті OLX, часто публікуються оголошення про продаж елітних порід тварин, що…
В Україні багато хто здивується, що за користування радіо у власному автомобілі можуть стягувати штрафи.…
Піджак - це не просто класика, а один з головних трендів 2025 року. У новому…
Військовозобов'язані громадяни України, які мають статус "обмежено придатних до військової служби", зобов'язані до 5 лютого…