Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції інших людей, якщо їх правильно мотивують до цього. Психопати зазвичай демонструють зневагу до почуттів інших людей, проте їхня схильність до маніпулювання говорить про те, що вони здатні вловлювати соціальні сигнали, коли це відповідає їхнім цілям, пише PsyBlog.

Доктор Аріель Баскін-Соммерс, яка очолювала дослідження на цю тему, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences заявила: “Психопати можуть бути надзвичайно маніпулятивними, що вимагає розуміння чужих думок. Але якщо вони розуміють емоції інших, чому вони завдають стільки шкоди?” Дослідження вивчило цей парадокс за допомогою експерименту, в якому брали участь ув’язнені в’язниці суворого режиму.

У комп’ютерній грі, розробленій для розвитку емпатії, ув’язнених попросили розглянути точку зору іншого персонажа. У той час як більшість людей природним чином уловлюють соціальні сигнали, психопати цього не робили. Однак, коли їх безпосередньо просили стати на бік точки зору іншої людини, вони демонстрували здатність до співпереживання. Це свідчить про те, що психопати можуть співпереживати, але тільки коли в них є чіткий стимул або причина для цього.

Дослідження спростовує поширену думку про те, що психопати повністю позбавлені здатності до співпереживання. Навпаки, воно припускає, що їхня нездатність до співпереживання може бути зумовлена радше відсутністю мотивації, ніж нездатністю розуміти емоції інших людей. Доктор Баскін-Соммерс порівняла це з тим, як якби оратор не міг ігнорувати позіхання або закочування очей аудиторії — для більшості це автоматичні реакції, але психопати беруть участь у них тільки в тому разі, якщо в цьому є конкретна вигода.

Отримані результати відкривають можливість навчити психопатів враховувати думки та почуття інших людей за умови наявності структурованого стимулу, вважають автори. Це може мати значні наслідки для реабілітаційних програм, спрямованих на зниження шкоди, яку завдають люди з психопатичними нахилами. Оскільки вони, мабуть, здатні до емпатії за наявності мотивації, втручання можуть бути спрямовані на створення середовища, в якому емпатія буде їм корисною. Одним із ключових висновків цього дослідження є можливість змінити підхід до емпатії у людей, які традиційно вважаються нездатними до неї.

Розуміючи мотиви їхніх вчинків, майбутні стратегії можуть бути спрямовані на заохочення психопатів до співпереживання в такий спосіб, щоб це було корисно як для них самих, так і для суспільства загалом. Додатковим аргументом на користь цього дослідження стали нещодавні дані про те, що психопатичні риси проявляються приблизно в 1% населення, проте не всі з них зрештою виявляються залученими до злочинної поведінки. Це свідчить про те, що в поведінці, пов’язаній із психопатією, значну роль відіграють чинники навколишнього середовища, а не тільки вроджені риси характеру.

Дослідження, подібні до проведеного доктором Баскін-Соммерс, можуть допомогти знайти нові способи запобігання згубній і руйнівній поведінці шляхом використання прихованих емпатичних здібностей, якими володіють такі люди.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Нові правила оренди автомобілів: що пропонують змінити для водіїв

Верховна Рада України розгляне законопроект №11302, який може змінити правила укладання договорів найму та позички…

5 хв. ago

Огляд найдешевших країн для туристів: куди податися з малим бюджетом

В умовах зростаючих витрат на подорожі, багато хто вважає вартість авіаперельотів головною перепоною на шляху…

17 хв. ago

Ізраїль завдав серію авіаударів по південних районах Бейрута (відео)

У суботу, 6 жовтня, ізраїльські військові завдали п'ять авіаударів по південних околицях Бейрута. Офіційні ліванські…

26 хв. ago

Платити за труби доведеться навіть без опалення: чому так

Багато українців стикаються з неочікуваними витратами в своїх комунальних рахунках, і одним із найбільш дивних…

35 хв. ago

У Києві помітили багатоповерхівку, яка пливе Дніпром: хто дав дозвіл на “мандрівку”

Вдень 5 жовтня у Києві помітили незвичайну картину. По  Дніпру у межах столиці пливла багатоповерхівка. Ті, хто…

44 хв. ago

Чоловіки можуть видихнути: штраф за ВЛК скасують – кого торкнеться

Як правило, проходження військово-лікарської комісії є актуальним для військовозобов'язаних громадян, але не завжди це обов'язково…

55 хв. ago