Моторошне відкриття: група крові людини може змінюватися

Якщо виходити з японської теорії, за якою характер залежить від групи крові, то, виходить, можна стати іншою людиною, змінивши приналежність до тієї чи іншої групи. І хоча вона здається непорушною, оскільки визначається генетично, можуть статися ситуації, коли людина з рідкісною четвертою групою раптом стає “донором для всіх” – з першою негативною. Це зустрічається рідко і має тимчасовий характер, повідомляє IFlScience.

Переливання крові

Найпоширеніша причина для зміни групи, особливо в екстремальних обставинах, коли немає часу шукати або чекати на рідкісну групу крові або ж ніколи визначати її у потерпілого.  У таких випадках найчастіше використовується перша негативна як найбезпечніший варіант.

Це різновид крові, який має найменший ризик виникнення серйозних реакцій у більшості людей, які її одержують. Через це її іноді називають універсальним типом донорської крові.

Отримавши значну кількість одиниць крові під час переливання від донора з І групою, пацієнт з ІV групою обзаводиться еритоцитами І-ї групи. Потім протягом кількох місяців його кістковий мозок поступово замінює перелиту донорську кров на “рідну”, і колишня група крові повертається

Кілька місяців – і “своя” група повністю замінить донорську.

Трансплантація кісткового мозку

Пересадка органів пов’язана з різними історіями про те, як чуже серце чи печінка змінюють людину, роблячи її схожою на донора. У разі трансплантації кісткового мозку зміна групи крові – природний і зрозумілий процес. 

Кістковий мозок відповідає за вироблення еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів, і, наприклад, при лейкемії хворий кістковий мозок може бути замінений здоровим донорським. Якщо у пацієнта та донора різні групи крові, успішна пересадка кісткового мозку призводить до зміни у бік групи крові донора.

У таких випадках пацієнту видається ідентифікаційна карта крові із зазначенням своєї та донорської групи. Щоб повернутися до рідної групи крові, може знадобитися рік, протягом якого потрібно буде часто здавати аналіз крові для контролю за змінами, що відбуваються.

Група крові не може змінитись на генетичному рівні, тому завжди повертається.

Бактеріальна інфекція

Вкрай рідкісне явище зміни групи крові, яке трапляється лише з II групою. Відбувається, коли бактеріальна інфекція в кишківнику виробляє фермент, що змінює молекулу II групи крові (A), яка стає дуже схожою на молекулу III групи (B). Це називається «феномен набутого B» і зазвичай вражає пацієнтів, які борються з раком товстої кишки, кишковою непрохідністю чи сепсисом.

Плутанина закінчується і все повертається на свої місця, коли пацієнт одужує. Але в процесі лікування важливо вчасно діагностувати це явище, щоб не помилитися в процесі переливання крові або призначення ліків.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, скільки повісток відправили “Укрпоштою” заброньованим та громадян з відстрочкою

Міністерство оборони за допомогою Реєстру військовозобов'язаних сформувало ще 70 тисяч повісток, які "Укрпошта" відправить військовозобов'язаним. Перші 6…

2 хв. ago

Схоже на казку: експерти назвали італійське місто, яке варто відвідати в жовтні

Якщо вам не пощастило отримати відпустку влітку, це не означає, що відпустка у жовтні не…

11 хв. ago

Зарплати українців зменшаться: вирахують в жовтні заднім числом

Народний депутат Ярослав Железняк заявив, що законопроєкт, який передбачає підвищення податків та військового збору, набуде…

17 хв. ago

Замість 900 гривень — 15 000 $: у Києві евакуатор “вдало” доставив автівку порушника, авто майже вщент

У Києві чоловіка оштрафували за паркування та евакуювали авто, але під час розвантаження, машину пошкодили, і збитки…

26 хв. ago

Війна стане ще більше “справою бідних”: без шансу на бронь та підтримку

Третій рік повномасштабного конфлікту приніс Україні чимало викликів: бізнеси страждають від нестачі робочої сили, а…

34 хв. ago

Чому в машині неприємно пахне та як це виправити: поради від експертів

Часто автомобілі можуть ламатися, однак інколи машина може видавати неприємний запах, який незрозуміло, звідки виникає. Експерти організації…

51 хв. ago