Те, що їсть батько, впливає на здоров’я його синів – дослідження

Надлишок жирної їжі в раціоні чоловіка негативно впливає на якість сперми і відповідно – на здоров’я його майбутніх дітей, їхню здатність правильно засвоювати їжу (наприклад, підвищується ризик непереносимості глюкози, характерної для діабету): такого висновку дійшли німецькі вчені в результаті дослідження даних людей і мишей, пише Nature.

У ході дослідження групу самців мишей годували їжею із високим вмістом жирів протягом двох тижнів. Такий режим харчування призвів до змін типу РНК у мітохондріях сперматозоїдів – структурах усередині клітин, що генерують енергію. Уражені молекули, які називають транспортними РНК, є проміжними продуктами в процесі транскрипції ДНК в білки.

Сперма мишей, які харчувалися жирною їжею, містила більше коротких фрагментів транспортної РНК, ніж сперма мишей, що були на дієті з низьким вмістом жирів. Такі фрагменти РНК можуть діяти як епігенетичні регулятори геному – наприклад, підвищуючи або знижуючи активність певних мітохондріальних генів.

Збільшення активності мітохондрій дає спермі достатньо сил, щоб плисти і досягти яйцеклітини, але додаткові мітохондріальні РНК також передаються від батька до ембріона, змінюючи інформацію, яку ембріон отримує від батька, та завдаючи шкоди його здоров’ю, пояснюють дослідники.

Команда вивчила не лише клітини, а й загальне здоров’я людей та мишей, чиї батьки їли надто багато жирної їжі та мали надмірну вагу.

У близько 30% мишей знайшлися метаболічні порушення. Подальші експерименти показали, що у цих мишей було набагато більше мітохондріальної тРНК від їхніх батьків, ніж у синів батьків-мишей, які перебувають на дієті з низьким вмістом жирів.

Аналіз даних 3,431 дітей-людей показав, що вищий індекс маси тіла батька під час зачаття пов’язаний із погіршенням метаболічного здоров’я потомства.

Ольга Степанова

Recent Posts

До 97 грн за кубометр: в Одеській області підвищили тариф на воду, — ЗМІ (документ)

Новий тариф на воду в сумі майже 97 гривень за кубометр встановив виконавчий комітет Подільської…

19 секунд ago

Як не погладшати під час відпустки: 7 ефективних порад від дієтологів

Набір ваги під час відпустки не є неминучим. Досить дотримуватися простих рекомендацій, щоб контролювати споживання…

14 хв. ago

Безугла пояснила, чому почала “війну з генералітетом” та що не так із Сирським

Народна депутатка Мар’яна Безугла готує звернення на чинного очільника Збройних сил України Олександра Сирського та колишнього головнокомандувача…

18 хв. ago

Щоб не залишитись без машини чи квартири: як дізнатися, чи є у вас прихований штраф від ТЦК

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. За цей час хтось…

20 хв. ago

Принц Гаррі опинився у центрі скандалу: громадськість виступила проти присудження монарху нагороди

Британський принц Гаррі, який намагається помиритися з королівською сім’єю, опинився у центрі нового скандалу. Громадськість у…

27 хв. ago

Подвійний цінник на комуналку: чому українців знову почали лякати космічними платіжками

Українців лякають космічними платіжками. Невтішні прогнози про зростання комунальних тарифів вже найближчим часом з‘явилися після…

28 хв. ago